annonce

Dét renoverer danskerne i 2018

Maj og juni er de måneder på året, hvor flest danskere handler bolig, og nu - cirka tre måneder efter - er de fleste godt i gang med at rykke ind i de nye rammer. Her er større eller mindre renoveringsprojekter som regel en del af pakken, men hvad renoverer vi danskere først?

I disse måneder flytter flere og flere danskere ind i deres nye drømmehjem; stedet der skal danne ramme om familiens liv de næste mange år. Tal fra Boliga viser, at der i maj og juni måned er ca. 15% flere bolighandler, end hvad vi i gennemsnit ser resten af året. De typiske 3-4 måneders overtagelsesfrist sætter september i spidsen for det store ryk ind - og så begynder renoveringerne.

Mangt en boligkøber kaster sig over større eller mindre renoveringsprojekter, så snart nøglerne er i hus. Der skal sættes et personligt præg på drømmehjemmet, så både rammer og indretning passer til familiens ønsker. Med den tilbagevendende debat om indeklima, miljøbevidsthed og fremtidig mangel på ressourcer er det fristende at tro, at de fleste starter med energiforbedringer. Men det er ikke hele sandheden.

En undersøgelse foretaget af dørproducenten Swedoor viser, hvilke forbedringer danskerne typisk går efter i 2018 - og vi kan afsløre, at energiforbedringer går hånd i hånd med indretning.

1) Maling og tapet


Hele 48 procent af danskerne skifter tapet og maler som det første, når de flytter ind i et nyt hjem. Det skyldes først og fremmest, at det at lappe huller og male sjældent er noget, sælger påtager sig inden en bolighandel, og samtidig er det et overskueligt projekt, der hjælper med at skjule sporene fra tidligere ejere og gøre plads til nye.

2) Nye vinduer og døre


Op mod en fjerdedel vælger at gå efter energiforbedringer i form af nye vinduer og døre. Det kan både skyldes, at de nuværende ikke lever op til ejernes designmæssige krav, men også at de ikke lever op til tidens isolerings- og sikkerhedsmæssige krav. Undersøgelsen viser desuden, at mange samtidig skifter de indvendige døre, så de passer bedre til en moderne indretningsstil.

3) Nyt gulv eller loft


På tredjepladsen over hyppige renoveringer i danske hjem kommer udskiftning eller renovering af gulv og loft. Det skyldes typisk, at gulve og lofter er slidte, ikke passer ind i resten af hjemmets designmæssige stil eller har en dårlig akustik - og ofte er det en kombination af alle tre ting.

Støjdæmpende døre og vinduer samt nye gulve og lofter kan reducere unødvendig støj med helt op til 30 decibel, så det er en væsentlig forbedring af indeklimaet.

Bevaring af det originale udtryk

Hvor man tidligere så danskerne sætte ældre huse i stand efter forgodtbefindende, så er tendensen i dag en helt anden. Det er vigtigt at bevare husets originale udtryk, og renoveringen foregår med nænsom hånd. Hvor det er muligt, vælger mange endda at ændre på tidligere ejeres renoveringsprojekter, så huset får sin oprindelige sjæl tilbage.

Et af de steder, hvor tendensen især skinner igennem, er på gulvene. Flere og flere vælger at høvle og slibe gamle planker og parketgulve, så de får deres naturlige glød tilbage - også selvom der skal fjernes gulvtæpper, linoleum, limrester og fernis, før gulvet kommer til syne.

Knofedt og hårdt arbejde er tilsyneladende ikke en udfordring, når det kommer til renoveringsprojekterne. Undersøgelser lavet af den globale boligplatform Houzz viser, at op mod hver fjerde dansker vælger at gøre arbejdet selv i forbindelse med renovering af hjemmet, mens kun 76% kontakter en håndværker.

Det gør os danskere til europamestre i gør-det-selv-projekter i huset.

Til sammenligning vælger 94% af irerne at få professionel hjælp til renoveringen, mens det er 92% af briterne og 82% af tyskerne, der gør det samme.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.