annonce

Den sidste rejse - sådan tager du ordentlig afsked med dine pårørende

Når en pårørende går bort, træder de efterladte ind i en hård tid med sorg og frustration. Efter sorgen kommer en indre ro og i mange tilfælde et nyt syn på livet. Afskeden er et vigtigt element for pårørende i processen, og i denne artikel kan du læse om, hvordan du kan sikre dig et ordentligt farvel til dine nærmeste.

Højtidelig, mindefuld og fejlfri begravelse

I perioden umiddelbart efter dødsfaldet er de pårørende i en særlig følsom tilstand, hvor der ikke er langt til vredesudbrud og tårer. Det er dog selvsamme personer, der typisk skal stå for at arrangere begravelsen eller bisættelsen. Som pårørende vil man samtidig have, at alt forløber perfekt med det formål at ære den afdødes minde fuldt ud.

Som familie bør man dog indse, at intet nogensinde forløber helt fejlfrit, så man bør i stedet bestræbe sig på at komme så tæt på som muligt. Dette kan gøres ved at få en bedemand til at hjælpe med alle forhold omkring begravelsen. Bedemanden kan også give råd og vejledning i forhold til de ting, som du nu måtte være i tvivl om. De har prøvet processen mange gange tidligere, og kan derfor give dig en unik tryghed ved situationen, som ikke vil kunne opnås på anden måde. For at ære afdøde og for at bevare højtideligheden, er det en god idé at mindes personen under hele ceremonien og prøve at lægge fokus på de værdier, som denne person levede sit liv efter.

Sådan håndterer du sorgen

Der er intet let svar på, hvordan man håndterer sorg. Sorg er en følelse og en proces med reaktioner, som forløber individuelt fra person til person. Først og fremmest bør du dog give dig selv tid. Tid til at lade minderne fylde dine tanker og tid til at græde og udtrykke din sorg. Det er samtidig vigtigt, at du ikke lader dit liv gå i stå, men blot gennemfører hverdagen, hvor du og din omgangskreds har accepteret, at du er i en tilstand af sorg. Bed din familie og venner om at opføre sig som de plejer og ikke tage ekstra hensyn, da det ikke vil forbedre situationen for nogen af jer.

Efter et stykke tid vil du mærke, at glæden er ved at vende tilbage, og at den konstante følelse af tab gradvist aftager. En person som har mistet vil altid føle et indre savn, men lærer gradvist at leve med dette savn.

Lev dit liv

Selvom du har mistet nogen, som du holder af, betyder det ikke, at du ikke længere skal leve dit liv fuldt ud. Mange personer får et nyt syn på livet efter en periode med sorg, og dette nye syn på livet kan meget vel indebære andre værdier med fokus på mennesket og tilværelsen. Fokus fjernes fra karriere og penge og rykker mod de ting, som man gerne vil nå, mens man er i live. Den bedste måde, hvorpå man kan ære en person, som er savnet, er at tage personens værdier til sig.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.