annonce

Efterår er tid til hæk og frugttræer

Efteråret er en fantastisk tid i haven - i løbet af sommersæsonen har alle planter og buske forhåbentlig stået i fuldt flor.

Nu kan du se, hvor der skal plantes til og planlægge næste års have. Faktisk er efteråret også den bedste tid til udplantning af nyt i haven. Læs med her og få de dygtige gartneres bedste råd, når de hos Gug Planteskole deler ud af deres viden om udplantning af træer, buske og hækplanter i efteråret. Find de planter, du mangler i planteskolens nye webshop, hvor du også finder gode råd og mere information om træer og buske. Gug Planteskole er Nordjyllands største planteskole, og vi har glædet os til lanceringen af den nye webshop, der leverer lige til døren, så flere nordjyder kan dyrke haveglæden.

Frugttræer og bærbuske

Frugttræer og bærbuske skal have noget tid til at etablere sig. Bærbuske kan give godt allerede efter 1-2 år, mens frugttræer kan have brug for mere tid. Savner du frisk frugt og bær fra haven, er efteråret dog den helt rigtige tid til at plante ud. Herunder får du vores eksperters bedste råd til udplantning af frugttræer og bærbuske:

Nogle frugttræer er selvbestøvende, mens andre har behov for bestøvning fra andre træer for at sætte frugt. Planter du flere sorter indenfor samme art, vil det give bedre bestøvning og en længere frugtsæson. Når du planter dit frugttræ ud, grav da et hul 4 gange så stort som spagnumklumpen, træet sælges med og ibland jord og komposteret komuld. Sørg for at dække jord over spagnumklumpen, så du holder på fugten, men kom ikke jord over træets podested. Frugttræerne passer sig selv i det fugtige efterår og har god tid til at etablere livskraftige rødder, men du skal passe lidt på træet til forår og sommer. Gød træet hver sommer samt efter blomstring og vand træet godt under blomstring og i tørre perioder. Undgå orm i frugterne ved at sætte en ormefælde op under blomstringen.

Bærbuske bør plantes i oktober- november - når du det ikke om efteråret, kan du også plante i det tidlige forår. Når du planter din bærbusk skal du grave et godt plantehul og blande komposteret kogødning i. Sæt busken, så du dækker klumpen og vand godt efter. Husk at mange bærbuske kræver en del plads, når du placerer dem. Bærbuske holder af meget sol og skal have rigeligt vand mens bærrene vokser og modnes - ellers får du en mager høst. Regn med, at der går 2-3 år, før du får fuldt udbytte af busken. Det er en god idé at købe resistente og sunde sorter hos planteskoler for at sikre dig mod skadedyr og sygdomme. Hos en god planteskole bør du også kunne få råd om beskæring og pasning af dine bærbuske. Ribs, solbær, stikkelsbær, hindbær og brombær er klassiske, gode bærbuske i haven. Vil du have noget mere usædvanligt, kan du kigge efter jostabær, boysenbær, aronia, blåbær eller havtorn.

Hækplanter og prydtræer

Efteråret er faktisk den bedste sæson til at etablere ny hæk eller forny den gamle. Hækken kan plantes ud som barrodsplanter i efteråret. Det er billigere end at købe hækplanter med klump. Du kan spare mange penge, hvis du skal etablere en helt ny hæk. Grav en god rende og kompostér komuld i renden, så hækken kommer godt i gang. I løbet af det første år skal den nye hæk vandes godt, så den får optimale voksemuligheder og du får en høj flot hæk indenfor 2-3 år.

Har du huller i en gammel hæk, er det en god idé at plante nye, sunde hækplanter i hullerne. Det kan du gøre på følgende måde: Fjern gamle, visne pinde og grene, der skyder på tværs. Grav ud til de nye hækplanter og plant med komposteret kogødning. Hvis hækken er blevet ‘tyndbenet’ med en åben og bladløs bund, skal de gamle planter også klippes kraftigt ned - såfremt du har en hæk, der kan skyde fra gamle grene og stammer. Det kan eksempelvis ligusteren og naturhække. Til gengæld tåler blandt andet tuja og buksbom ikke den slags behandling - så husk at spørge på din planteskole, før du går i gang med hæksaksen! Gød hækken til foråret og vand godt i løbet af hele vækstsæsonen. Så skyder hækken igen, og du får en flot og tæt hæk i løbet af 2-3 år.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst