annonce

Efterskoler med fokus på nicher er populære, mens andre lukker

Det er en stigende tendens, at flere efterskoler landet over er nødt til at lukke og slukke. Der er for få elever, der melder sig til, og det er en udfordring for efterskolerne.

August er efterskolernes yndlingsmåned. Det er her, de nye elever kommer til, og det er på mange måder en tid, der er fyldt med forventninger, spænding og glæden over starten på et nyt kapitel i elevernes liv. En glæde som efterskolerne år efter år også oplever.

Desværre er det sådan, at flere og flere efterskoler landet over oplever, at de er nødsaget til at lukke og slukke, da de ikke når minimumstallet for tilmeldte elever.

Det går ud over fællesskabets glæde

Det er på mange måder bekymrende, at flere efterskoler er nødt til at dreje nøglen om. Efterskolerne er nemlig, blandt andet, kendt for at danne ramme om fællesskabets glæder, som de unge elever i særdeleshed kan opleve på skolerne. Derudover er det også en unik mulighed for eleverne at bruge et år på fordybelse, faglig udvikling og skabe nye samt livslange relationer.

Lukningen af flere efterskoler betyder også, at der er en del elever, som går glip af denne unikke mulighed, hvis ikke de kan komme til at vælge en anden efterskole, hvilket naturligvis er trist for den såkaldte menneskelige investering, som et efterskoleophold nu engang er.

Der er dog undtagelser

På trods af, at flere efterskoler har måtte lukke de seneste par år, så er der modsat sket en støt stigning i populariteten for efterskoler, der er nichepræget, og som har fokus på helt konkrete tilbud til eleverne.

Det er ikke til at sige, hvad der helt specifikt skyldes de nichepræget efterskolers overlevelse i en tid, hvor flere af skolerne er lukningstruet. Dog er et muligt bud, at de kan tilbyde helt unikke muligheder for fordybelse i enten elevens interesse eller mulige faglige udfordringer.

Heriblandt er efterskoler med fokus på e-sport, heste, musik, sport og meget mere især i de unges søgefelt, når de skal finde ud af, hvor de skal tilbringe et år af deres liv. På denne slags efterskoler er der mulighed for, at eleven kan gå i skole samtidig med, at de kan fordybe sig i deres interessefelt, hvilket danner grundlag for en helt anderledes måde at gå i skole på.

Hvis den faglige selvtillid er svækket på grund af et mindre godt ophold i folkeskolen, eller en elev ønsker at forbedre sig fagligt, er også efterskoler for elever med læsevanskeligheder populære. Det er netop her, at en elev kan få hjælp, støtte og gode omgivelser til at udvikle sig, og det mærker efterskolerne for elever med læsevanskeligheder især en stor interesse for.

Efterskole vil gerne være et unikt fristed for eleverne

Ryå Efterskole har fokus på ordblindhed og elever med læsevanskeligheder i deres virke som efterskole, og de oplever især, at elever kommer til dem, når de skal vokse og opbygge en selvtillid og et selvværd, som de måske har mistet i løbet af deres forhenværende skolegang.

Efterskolen er bygget op omkring et helt unikt fokus på elever, der er ordblinde eller har læsevanskeligheder, og derfor har de også sørget for helt specifikke rammer, som de er overbeviste om, kan hjælpe eleven videre. Her er der ingen elever, der bliver ladt i stikken, og alle kan få lov at udvikle sig på deres helt egen måde samtidig med, at de også får hjælp og støtte fra både lærere og elever omkring dem.

Hele essensen og grundlaget for Ryå Efterskole er, at de vil være ståstedet for elevernes udvikling, så de får skabt en tro på, at de sagtens kan på trods af ordblindhed og læsevanskeligheder, og at det også er muligt at komme videre derfra.

Selvom flere efterskole må lukke, sker der altså også omvendt en større interesse for efterskoler, som netop er nichepræget og som kan tilbyde noget helt unik for eleven, hvad end det måtte være.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst