Business

Drømmer du om lyse gulve i din bolig, så du også får et lysere hjem?

Virksomhed

DBF Gulvservice

Adresse

Østervej 15, 2600 Glostrup

Telefon

40 20 61 49

Webside

http://dbf-gulvservice.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 22. okt 2018

En ludbehandling af gulvet kan være en god investering

Hvis du har et plankegulv, der er mærket af ælde og slid og har fået en trist gråbrun farve, så kan det sagtens lade sig gøre at forvandle gulvet til dit lyse drømmegulv. Du skal bare slibe gulvet og give det lud, så det bevarer den smukke lyse farve. Her kan du læse om afslibning og efterbehandling med lud.

Forberedelse af gulvbehandlingen

Når du skal slibe et gulv, er det vigtigt at være godt forberedt, inden du henter maskinerne. Her kommer en liste over ting, du skal huske, inden du starter:

- Tøm rummet for alt. Det støver rigtig meget at slibe et gulv.

- For ikke at beskadige slibemaskinens slibepapir, skal synlige søm dykkes med en hammer og dyknagle. Er der skruer i gulve, skal - de også skrues ned. Både søm og skruer skal to til tre millimeter ned under gulvfladen.

- Hvis du vil slibe helt til kant, skal du fjerne fejelister.

- Er nogle af gulvbrædderne dårlige eller meget beskadigede, kan du skifte dem eller dele af dem ud med lignende træ.

- Spartel eventuelt små huller ud. Man kan bruge en træspartelmasse, der matcher træets farve.

- Rengør gulvet for klatter af spartel, lim og lignende.

- Afdæk til boligens andre rum. Tape kraftig plast i døråbningen, så der ingen åbninger er. Der hvor der skal være gennemgang, kan du ud over plasten sætte et fugtigt lagen op, der kan suge støvet.

- Gør dine naboer opmærksom på, at du kommer til at larme et par dage.

Sådan slibes gulvet

- Et gulv skal slibes mindst tre gange:

- Første slibning er en grovslibning med et meget groft slibepapir. Det kan eksempelvis være korn 24 eller helt ned til korn 16 om nødvendigt. Det er dog kun, hvis gulvet er meget medtaget, at så lave korn skal anvendes. Ellers kan man starte på korn 40.

- Derefter følges op med en slibning med et finere slibepapir f.eks. korn 40 eller korn 60. (Eller korn 80, hvis du er startet med korn 40). Du skal hele tiden sørge for at slibe det foregående slibepapirs spor væk, så gulvet bliver glattere og glattere.

- Den tredje slibning er for eksempelvis med et slibepapir på korn 80 eller korn 100. (Eller korn 150, hvis du er startet med korn 40).

- Er gulvet ikke helt glat nok endnu, giver du det en tur mere med korn 150 eller finere.

Efterbehandling med lud

Når gulvet er slebet helt glat, skal det efterbehandles. Ønsker du, at træet skal bevare den lyse farve, skal du give det lud. Det standser nemlig gulningsprocessen. Du skal være opmærksom på, at luden skal være forskellige alt efter om gulvet er af løvtræ eller nåletræ. Luden skal påføres på langs ad brædderne og i et jævnt lag. Når luden har tørret nogle timer, skal gulvfladen igen slibes med det fineste slibepapir, hvorefter gulvet skal støvsuges omhyggeligt.

Lud er ikke nok

Ludbehandlingen beskytter dog ikke gulvbrædderne. Den sørger kun for at træet ikke bliver gult og mørkt. Derfor skal gulvet også have en yderligere efterbehandling med olie, sæbe eller lak. Den stærkeste overflade får man ved at lakere gulvet, men så mister man også trælugten og den lækre træoverflade. Oliebehandling giver ligeledes et holdbart gulv og med den bevares træets naturlige overflade. Du kan også vælge den gode gamle sæbebehandling. Her skal træet mættes med sæbe og skal derfor have mindst tre gange med sæbe til en start. Herefter skal gulvet vaskes med sæbe af og til, så overfladen bevarer sin modstandsdygtighed. Med sæbebehandling får man ikke en overflade, der er helt så afvisende som olie, men hvis man mætter gulvet og sørger for jævnlig vedligeholdelse, er et sæbebehandlet gulv let at holde.

Nyheder udvalgt til dig