annonce

Et nyt medicinsk middel vækker opsigt

Debatten vedrørende CBD-olie og medicinsk cannabis stiger stødt hver dag, da der forekommer et øget fokus på de helbredsmæssige virkninger ved benyttelse af de medicinske midler.

Følger du bare en smule med i det generelle nyhedsbillede, så kan du ikke undgå at have lagt mærke til, at både CBD-olie og medicinsk cannabis har været rigtig meget oppe i debatten. Både blandt medicinske fagfolk, politikere og offentlige debatører.
Men hvorfor skaber disse produkter egentlig så stor debat? Svaret skal selvfølgelig findes hos den plante, som er deres ophav. Hamp-planten er nemlig mest af alt kendt for at blive brugt til hash og pot, ting man ryger for at blive skæv. Og der er lang vej fra idéen om skadelige euforiserende stoffer til idéen om gavnlig medicin.

Et nyt blik på et gammelt koncept

Ikke desto mindre er der en væsensforskel på for eksempel CBD-olie og den pind, som nogle unge menneske ryger på til fester. Ikke mindst fordi intentionen, produktionen og distributionen er helt forskellige.

Imens hash ofte dyrkes illegalt i fremmede lande, smugles hen over landegrænser og sælges til lyssky typer, så produceres olien og den medicinske cannabis af uddannede fagfolk, sælges over legale hjemmesider og bruges af personer med medicinsk eller psykiske behov. De produkter som hører til sidste kategori er derfor typisk også langt mere rene end de førstnævnte.

Dansk fokus på produkterne

I USA har mange kendte profiler som blandt andet Morgan Freeman og Michael J. Fox længe været aktive talsmænd for produkterne. Danmark har haltet efter, men i løbet af de seneste år er emnet kommet på banen gennem personer som for eksempel Søs Egelind.

Søs Egelind har selv prøvet CBD-olie på egen krop i forbindelse med et kræftforløb. Dette var så effektfuldt, at hun siden da har været en aktiv advokat for legalisering af medicinsk cannabis. Med en så prominent profil, som slår et slag for legalisering, har danskerne pludselig fået øjnene op for produkterne og deres muligheder.

Den svære debat

Men selvom mange brugere mener at kunne mærke en betydelig effekt ved brug af medicinsk cannabis og CBD-olie, så er der stadig mange offentlige instanser i Danmark, som er imod legaliseringen af produkterne nationalt. Det skyldes en række forskellige faktorer.

Den væsentligste af disse er nok de medicinske fagfolks modvilje mod at udskrive produkterne til deres patienter. Læger baserer helst deres handlinger på hårde medicinske facts, og der er endnu ikke nogen videnskabelige undersøgelser, som med sikkerhed fastslår den medicinske cannabis eller oliens effekt. For disse instanser er brugeranmeldelser ikke nok, og det komplicerer processen.

Fremtiden i Danmark

Der er dog sket en betydelig lempelse i den ellers meget strenge attitude omkring produkterne her i Danmark. Nogle steder har man endda hørt om læger, som faktisk anbefaler dem til deres patienter og hjælper dem med at skaffe dem.

Den danske medicinindustri er i gang med en bevægelse, hvor der skal være mere fokus på den individuelle patients og dennes behov. I en fremtid hvor man kigger lige så meget på den personlige oplevelse som medicinske data, vil der måske være mere plads til olien og den medicinske cannabis.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.