annonce

Forstå forskellen på en advokat og en jurist

Det er ikke helt lige meget, om du vælger en advokat eller en jurist til at løse en opgave for dig.

Men valget på at kontakte enten en jurist eller en advokat afhænger af typen af opgave. Skal du eksempelvis i retten skal du have fat i en advokat, mens en jurist kan hjælpe dig med al anden juridisk rådgivning. Læs mere her hvis du vil videre nærmere om forskellen på de to typer.

Der er forskel på, om du skal henvende dig til en advokat vedrørende sin sag eller til en jurist. Forskellen på en advokat og en jurist ligger i titlerne, og den måde hvorpå loven skelner imellem titlerne. Advokater og jurister arbejder med stort set indenfor samme arbejdsområder, men der er altså alligevel forskelle på, hvordan du skal bruge dem til at hjælpe dig med juriske spørgsmål.

Hvad er en advokat?

Forskellen på en advokat og en Jurist er blandt andet, at det er en beskyttet titel at kalde sig advokat. Det betyder, at personen har opfyldt en række krav, som gør, at vedkommende kan kalde sig for advokat. Det er helt centralt, at advokater har en særlig uddannelsesmæssig baggrund. De har gennemført jurastudiet på kandidatniveau, og så har man som advokat derefter taget en tre-årig advokatuddannelse, hvor man specialiserer sig. Det er både en praktisk og teoretisk uddannelse. Det vil sige, at man både er tilknyttet et advokatkontor mens man også skal tage en afsluttende skriftlig eksamen samt en praktisk prøve i retssagsbehandling.

Hvad er en jurist?

Modsat advokattitlen er det ikke en beskyttet titel at kalde sig for jurist. Faktisk kan alle i princippet kalde sig for jurist. I Danmark bliver stort set alle jurister uddannet fra jurastudiet. Der er også mulighed for at uddanne sig som jurist gennem forskellige handelsskoler, hvor man vil blive erhvervsjurist.

Hvornår skal jeg bruge hvad?

En god tommelfingerregel, som du kan bruge, er, at skal du i retten, så skal du have fat i en advokat. Og hvorfor det? Når du skal i retten, så kræver det en advokat, af den årsag at jurister kun i meget begrænset omfang må repræsentere klienter i retten, fordi de ikke har møderet i en retssal. Derfor skal du have fat i en advokat, hvis du skal i retten.

Men du kan sagtens bruge en jurist til andre juridiske opgaver og anliggender. En jurist må nemlig gerne rådgive og vejlede dig på lige fod med en advokat. Det kan i denne forbindelse være værd at vide, at en jurist som oftest også vil være billigere at hyre end en advokat. Kan du derfor nøjes med at kontakte en jurist fremfor en advokat, kan der altså være penge at spare.

Prisforskellen skyldes med stor sandsynlighed, at advokater har mere uddannelse og mere erfaring. Dertil har advokater også en anden garantiordning, som advokater skal have. En praktiserende advokat skal have tegnet en særlig ansvarsforsikring for at beholde sin bestikkelse, og det kan være en af grundene til at prisen på at hyre en advokat også er dyrere.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.