annonce

Gartneriet i Danmark

I Danmark er vi rigtig glade for planter, blomster og generelt haven. Derfor sætter mange en ære i at pynte og udsmykke deres haver, således at de bliver kønne sommeren over.

Om vinteren er det en anden sag, fordi man ikke i ligeså høj grad er udendørs.

Det kan være man planter spiselige ting, eller blot ønsker flotte blomster og planter, som skal pynte helhedsudtrykket op fra foråret og til efter sommeren.

Og uanset om du er professionel eller amatør, så er passionen for en flot haven den samme.

Gartneri-industrien i Danmark.

I Danmark har vi mange gartnerier, og alle står for hver deres produktion. Nogen dyrker og producerer kun blomster, mens andre fokuserer på grøntsager og frugter. Med andre ord er Danmark et land, med stolte traditioner inden for gartneri. Ligesom vi er det med landbrug.

Ifølge Dansk Gartneri er ca. 12.000 personer beskæftiget i og omkring gartnerier i Danmark. Det er rigtig mange, men vi har oplevet en nedgang, fordi produktioner rykkes til udlandet. Bl.a. fordi der er mangel på dansk arbejdskraft i de danske gartnerier. Derfor er det vigtigt, at der snart sker en stigning i ansøgere på landets gartner uddannelser .

Hvem bliver gartner?

Der er mange, som tiltales af gartnerfaget. Fælles for dem alle, er der passion for planter, blomster og grøntsager. De har især en forkærlighed, for at se noget vækste. Fra den spæde start, som frø til et færdigt resultat, som bringer nytte og glæde. Generelt er det også et kreativt fag, hvor ikke hver dag er ens. Arbejdsdagene som gartner vedrører mange forskellige elementer, og du kan være sikker på at lave noget nyt hver dag. Det er derfor gartnerfaget er så spændende. Du kommer til at arbejde med forskellige mennesker, ligesom du kommer til at være i kontakt med virksomheder, private kunder og samarbejdspartnere. Det er et alsidigt fag, med mange unikke muligheder i fremtiden.

Hvordan bliver man gartner?

Gartneruddannelsen findes i tre forskellige byer i Danmark. Beder, Odense og Roskilde. Her er det muligt at søge ind på uddannelsen. I løbet af gartneruddannelsen opnår du stor viden og redskaber til at arbejde på gartnerier rundt omkring i landet.

Udover dette får du også mulighed for at blive specifik i dit gartneri-arbejde, da du kan vælge mellem tre forskellige specialer ved uddannelsens afslutning.

Havecentergartner, planteskolegartner eller væksthusgartner.

Havecentergartneren arbejder i en af landets mange haveskoler. Her er plantesalget i fokus, og du vil indgå i en dagligdag, som aldrig er ens. Her vil den daglige kontakt med kunderne spille en essentiel rolle, da vejledningen overfor kunderne er vigtig. Ligeledes bliver markedsføring og indkøb en del af din hverdag.

Havecentergartner arbejdet består primært af salg til private, som besøger havecentret.

Planteskolegartneren har mere fokus på træer, buske og større beplantninger. Der er lidt mere fokus på større planter.

Væksthusgartneren arbejder i større drivhuse og gartnerier. Din primære arbejdsgang er ude i de mange lange drivhuse, hvor du skal gøre planterne klar til salg. Her vil du tydeligt opleve hvordan planterne bliver til fra frø til færdig plante.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.