annonce

Godt at vide når man skal planlægge begravelse

Der er mange ting at holde styr på, når en person skal begraves.

I tiden mellem dødsfaldet og begravelsen kan sorgen føles altoverskyggende og de praktiske ting uoverskuelige. Derfor har vi samlet en guide til at huske på de væsentligste detaljer, der nemt kan drukne i planlægningsarbejdet med begravelsen eller bisættelsen.

Afdødes sidste ønsker

Inden du tager stilling til begravelse, bisættelse og bedemand, er det vigtigt at tage din afdøde kære på råd. Havde den afdøde et ønske om organdonation eller transplantation? Undersøg om der eksisterer et udfyldt donorkort, eller om der i testamentet er befordret donation af kroppen til forskning. Det giver nemlig en ro at vide, at man har opfyldt afdødes sidste ønske. Din lokale bedemand kan derefter hjælpe med formaliteter og planlægning af en højtidelighed før overførslen til det testamenterede universitet.

Min sidste vilje

Ud over testamentet har man mulighed for at udfylde og underskrive dokumentet ”Min sidste vilje,” som vil indeholde alle den afdødes ønsker til planlægningen af begravelsen. Den finder du hos den lokale bedemand eller i sekretariatet hos Danske Bedemænd. Her kan du også blive oplyst, hvis den afdøde har oprettet en opsparingskonto i Elysium. Det er en opsparingsservice hos Danske Bedemænd, hvor den afdøde selv har haft mulighed for at afsætte penge til sin begravelse eller bisættelse. Det indestående på opsparingen er ikke beskattet og benyttes altså til at dække begravelsesudgifterne, så højtideligheden bliver sådan, som den afdøde havde ønsket.

Ræk hånden ud til bedemanden

Der er mange praktiske ting at håndtere ved et dødsfald, og de færreste er rutinerede og erfarne i processen. Derfor kan det hele nemt virke overvældende. Ræk ud efter den lokale bedemand og overlad de helt små detaljer til ham, så du kan være til stede i det sidste farvel og ikke bekymre dig om trykte sangblade eller bestilling af kirkesolist. Når du kontakter bedemanden, aftaler I et møde, som enten afholdes hos bedemanden eller i ro og mag hjemme hos dig. Husk endelig på at du har flere muligheder for valg af bedemænd, og det derfor kan være fint at snakke med flere forskellige bedemænd fra lokalområdet for at sammenligne tilbud og tjenester.

Find den rette bedemand

Det vigtigste i valget af bedemand er kemien mellem jer. Du skal vælge en bedemand, du er tryg ved og en, som du mærker, der løfter en byrde fra dine skuldre. Det er helt i orden at vælge en bedemand fra, fordi kemien ikke er der. I lokalområdet er der altid flere bedemænd, og nogle bedemænd dækker flere byer, som eksempelvis Gaardhøje Begravelsesforretning A/S, der dækker hele området omkring Holstebro, Ulfborg og Struer. Du skal altså ikke føle, at valget er begrænset til de to lokale bedemænd. Desuden kan det også være værd selv at lave noget af papirarbejdet, hvor bedemanden så ofte er villig til at give afslag i prisen. Alternativt kan du få bedemanden til at hjælpe dig med at søge om begravelseshjælp, hvis den afdøde havde dansk sygesikring. Havde den afdøde en formue på under et vis beløb eller var under 18 år, kan du altså få tilskud til begravelsesudgifterne. Snak eventuelt med bedemanden om kriterierne og ansøgningsprocessen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.