annonce

Guide: Sådan finder du en billig A-kasse

Det generelle medlemstal i de danske A-kasser er faldende, så der er hård kamp om medlemmerne. Men hvordan finder du den billigste A-kasse uden at gå på kompromis med støtte ved arbejdsløshed?

Siden slutningen af 1800-tallet, hvor de første arbejdsløshedskasser så dagens lys, har danskerne foretrukket et medlemskab; formålet er her at sikre gode levevilkår, hvis arbejdsløsheden skulle indtræde. Dog ser flere og flere sit snit til at melde sig ud - eller slet ikke melde sig ind som ung. Ifølge en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering var medlemstallet i de danske A-kasser på 2.200.000 tilbage i 2010. Siden da har det tal oplevet nedgang til kun 2.100.000 i 2017. Et fald der svarer til 4,5% på blot syv år.

I samarbejde med A-kassefinderen.dk har vi høstet et par tips, som kan sikre dig det billigste medlemskab. Måske er det netop prisen, der mangler for at lokke flere til at forblive medlem?

Klarlæg dine behov

Skal du kun bruge én liter mælk til at bage en kage, giver det ikke mening at købe to. Akkurat samme princip kommer ved udvælgelsen af det rette medlemskab. Den typiske ydelse er støtte ved arbejdsløshed; det, der i folkemunde hedder dagpenge. Men hertil kan du vælge et hav af ekstraydelser: Det er lige fra rådgivning om at komme i job til konsulenthjælp i din selvstændige virksomhed. Har du ikke et behov for dette, kan du spare en hel del ved at fravælge det. Forskellen kan snildt være flere hundrede kroner på månedsbasis.

Brug en prissammenligner

Hvis du tidligere har været tilbudsjæger, kender du allerede til denne udfordring: Ringe rundt til en masse forskellige arbejdsløshedskasser, indhente et tilbud, nedskrive det - og så ringe til de næste. En tidskrævende affære, men også en vigtig del af at finde det billigste tilbud.

Dog kan du spare det manuelle arbejde. Online finder du nemlig en række forskellige prissammenlignere, som løbende holder sig opdateret med markedet, og derved sikrer dig et nemt, hurtigt og overskueligt overblik over de bedste tilbud. En sådan prisberegner kan du finde lige her.

Ikke kun det tidsbesparende element er en fordel ved disse sammenligningstjenester. Overblikket over de ydelser, som du får med, forekommer også nemt og hurtigt. Det kan være rådgivning til selvstændige, gratis medlemskab som studerende, eller om du har mulighed for at få både A-kasse og fagforening samlet samme sted. Også dette finder du i sammenligneren under de forskellige tilbud.

Hvilke er de bedste?

Et sådant holdningsspørgsmål er svært at besvare generelt. Og faktisk kunne man mere passende spørge: Hvilke er de bedste for dig? Rigtig mange vælger en arbejdsløshedskasse, som primært beskæftiger sig med det erhverv, man selv befinder sig i. Akademikernes A-kasse er derfor et populært valg blandt, ja, akademikere. Men du finder naturligvis også mere generelle, mere overordnede steder at melde dig ind. Se fx på 3F, som jo dækker ufaglærte - det er trods alt en enormt bred skare af forskellige mennesker. Derfor er 3F også en af de største A-kasser i Danmark.

Til at udvælge de bedste kan du starte med at høre dine kolleger ad. Har de nogle anbefalinger til netop jeres branche, kan det være guld værd at forfølge disse.

Men er du mere på bar bund og overladt til dig selv, kommer her et par gode råd. Første step er altid at tjekke anmeldelser. Dette gøres nemt på fx Facebooks anmeldelsessektion eller andre tjenester som Trustpilot eller Googles egne bedømmelsesfunktioner. Her får du et godt overblik over, hvordan den generelle stemning er blandt nuværende eller tidligere medlemmer. Er der fyldt med røde anmeldelser og sure kommentarer, er det måske værd at dobbelttjekke forholdene, inden du melder dig ind. Er det på den anden side rosenrødt og fyldt med gode bedømmelser, kan du typisk vide dig lidt mere sikker.

Dernæst bør du komme i snak med dem. Hertil kan du hurtigt vurdere, om de virke pæne og høflige at snakke med - og om de er præcis som dem, du ønsker skal være ved din side og støtte dig med dagpenge, hvis du bliver ramt af arbejdsløshed.

Saml A-kasse og fagforening ét sted

Er du allerede - eller ønsker du at være - medlem af en fagforening, kan du med fordel indmelde dig i deres arbejdsløshedskasse også. Typisk vil du her opleve besparelse, fordi du ligger flere ydelser over hos samme foretagende. Du kan, lidt frækt, kalde det for en slags mængderabat. I de tidligere omtalte prissammenligningstjenester er det også muligt at få sig et overblik over, hvilke der har begge ydelser; altså både fagforening og arbejdsløshedskasse samme sted.

Der er også et betryggende element i at have det samlet. På den måde skal du kun vende blikket ét sted hen, hvis der forekommer udfordringer for dit arbejdsliv. Du skal naturligvis vende blikket mod A-kassen i tilfælde af arbejdsløshed og udbetaling af dagpenge. Men på den anden side kan du gå til din fagforening, hvis du skulle sidde fast i et juridisk dilemma eller lignende udfordringer med din arbejdsgiver.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst