annonce

Guide: Sådan passer og plejer du din rhododendron

En rhododendron er yndig at se på, men svær at passe. Det ser man flere gange, hvor en rhododendron på uforklarlig vis mister livet. Nu har vi samlet en guide til dig om, hvordan du bedst muligt passer og plejer din rhododendron, så den har de bedste forudsætninger for at blomstre.

Beplantning

Rhododendronen er en surbundsplante, hvilket vil sige, at den trives bedst i jord, der har en pH-værdi mellem 4,0-6,5. Oplever du, at din rhododendrons blade blive gule, kan det derfor være en effekt af en for høj pH-værdi, mens busken kan miste sit liv ved en for lav. Det kan derfor ofte virke som en videnskab at balancere jordens pH-værdi, så den er afstemt med blomsten behov.

Det er dog ikke umuligt, da du med sphagnum kan sikre dig den helt rette balance for en rhododendron til haven eller en potte, eftersom almindelig gødning ofte har en for høj pH-værdi. Det er derfor ofte denne fejl, man begår. Alligevel kan en rhododendron ikke klare sig helt uden den almindelige gødning, da den indeholder en masse næringsstoffer, der er nødvendige for dens opblomstring, hvorfor man gør det i forårets lys.

Pleje

Du kan plante din rhododendron året rundt, men uanset årstid har den bedst af at stå i vandrende skyggen, hvilket vil sige, at solen kigger på den fra tid til anden - ikke i direkte sollys, da det kan fortage dens smukke ydre. Når din rhododendron først er plantet, skal den have rigeligt med vand. Busken må dog aldrig bade i vand og vådt jord, men jorden må heller aldrig tørre ud. Et godt tip er derfor at fordele grannåle, blade eller barkflis der omkring således, det beskytter planten mod udtørring.

Beskæring

Omkring april har de flest rhododendron godt af at blive beskåret og ved afblomstring generelt. Trænger din rhododendron til at blive rengjort, så gør det nænsomt med hænderne for at undgå at beskadige blomsten eller dens rødder. I forhold til gødning og beskæring af rhododendron, skal det oftest ske i marts eller april og generelt ved afblomstring.

Her skelner man mellem to typer af beskæringer, heraf en kraftig og en let. En kraftig beskæring bør foregå i april måned, da det gør det muligt for busken at danne nye skud for sæsonen. Den lette beskæring bør derimod foretages efter afblomstring for vedligeholdelse. Uanset hvordan du vælger at beskære din rhododendron, bør du altid beskære over tydelige knopper og så ensartet som muligt for at sikre buskens videre vækst. Således får du en rhododendron, hvis smukke farver og blomstring du kan nyde år efter år.

Anskaffelse af planten

Søger du et godt tilbud på rhododendron plante, kan der uden tvivl findes et godt tilbud hos Gug Planteskole i Aalborg . De tilbyder endda online handel og levering heraf, så planten fragtes direkte hjem til dens nye hjem i din have. Det er oftest en god idé at benytte sig af planteskole, da det også indebærer kyndig vejledning og fagfolk. Derfor kan man også sikre sig plantens kvalitet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.