annonce

Guide til at byde en ny kollega velkommen

Det bør være i alles interesse at give den nye medarbejder en varm velkomst. Det gælder både for arbejdsgiveren, som vil sætte pris på en motiveret og effektiv medarbejder, ligesom det gælder for medarbejderne, som formentlig vil komme til at arbejde tæt sammen med den nye i flokken.

De fleste, som har skiftet arbejdsplads, kan nikke genkendende til dét at starte på nyt job, kan være meget overvældende. Man er nemlig tvunget til at skulle forholde sig til rigtig mange nye mennesker med vidt forskellige personligheder og kompetencer. Dette fører ofte til en masse nervøsitet, som heldigvis kan holdes nede, hvis man bliver budt ordentligt velkommen af ens nye kollegaer.

Vær åben og smilende

Som nyansat er det rart at blive budt velkommen af åbensindede og smilende kollegaer. Alene det at hilse på den nye kollega med et fast håndtryk og et stort smil kan gøre en verden til forskel for vedkommende. Derfor bør du give dig tid til dette, selvom du muligvis har travlt og derfor er mest interesseret i at komme videre med dagens opgaver.

Du skal ikke nødvendigvis fortælle hele din livshistorie under første samtale, men en kort præsentation af dig selv vil være på sin plads. I kan eventuelt tage en præsentationsrunde, hvor hver medarbejder får 30 sekunder til at præsentere sig selv. I den anledning er det værd at nævne navn, stilling og ansvarsområder.

Giv en grundig rundvisning

Alle uanset stilling og beføjelser har et ansvar for at byde den nye kollega velkommen. Dermed ikke sagt, at samtlige medarbejdere skal deltage i rundvisningen. Typisk udpeges der en medarbejder eller to, som får til opgave at vise den nye rundt og fortælle om praktiske ting.

Foruden at informere om hvor toilettet og garderoben er at finde gør du klogt i at fortælle vedkommende, hvor jeres sikkerhedsdatablade bliver opbevaret. Det bør du i hvert fald gøre, hvis der på arbejdspladsen arbejdes med kemikalier af den ene eller anden art.

Stil dig til rådighed

Det er mere reglen end undtagelsen, at nyansatte har en masse spørgsmål i starten. Disse spørgsmål skal naturligvis besvares, så vedkommende kan få afklaret sin tvivl og blive en endnu bedre medarbejder. Du bør stille dig til rådighed, hvis du hører til blandt de medarbejdere, som har været ansat i længst tid. Husk at lade den nye kollega vide, at han eller hun altid kan komme til dig, hvis der er spørgsmål eller andet. Det skaber tryghed.

Følg op

Det kan være god idé i at følge op på, hvordan det går efter x antal måneder.

Til det opfølgende møde bør man spørge ind til og mærke efter, om vedkommende trives, og om der eventuelt er nogle forslag til forbedringer. Det er i den anledning vigtigt, at du lytter og eventuelt noterer vedkommendes forslag ned på et stykke papir. Trives medarbejderen ikke, er det alfa og omega, at der bliver handlet på det.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.