annonce

Gulvvarme i hjemmet – er det noget for mig?

Vinteren betyder, at det bliver koldere, og det betyder også, at der skal mere varme til i hjemmet.

Sommeren er ovre, og efteråret har meldt sin ankomst med kortere dage, farverige træer og mere regn og rusk. Det betyder også at vinteren er lige om hjørnet, og med den kommer behovet for igen at varme vores huse op, gerne så økonomisk og effektivt som muligt.

Forskellige måder at opvarme huset på

Der findes mange forskellige måder at holde varmen på vinteren over. Der er eksempelvis fjernvarme, hvor spildvarme fra el kraftværker opvarmer vand, der herpå pumpes ud til boligerne via rørsystemer. Varmen afgives her i radiatorerne. Mere end halvdelen af alle danskere har fjernvarme, og det er derfor den mest populære opvarmningsform.

Naturgas er et andet eksempel. Det kommer fra felter i Nordsøen, og kommer ud til forbrugerne via gasfyr. Det er billigere, nemmere og mere miljøvenligt end elvarme.

Jordvarme er en varmeslange med frostvæske, der graves ned i jorden, og opsamler den energi, der naturligt lagres i lagene i jorden. Herefter omdirigeres energien til en varmepumpe, der anvender en kompresser, for at omvende den til varme. Andre eksempler er pille- eller oliefyr.

Fordele ved at installere gulvvarme

Sidstnævnte varmekilde, jordvarme eller varmepumpe, er den der egner sig bedst til gulvvarme, men det kan også være vandbåren gulvvarme.

Hvis man bor i et hus, der er velisoleret, kan der være en økonomisk gevinst, ved at have gulvvarme frem for radiatorer. Desuden slipper man for de grimme radiatorer, der gør det svært at indrette rum optimalt og fylder. Når man har installeret gulvvarme, vil der være varmt ved gulvet, og temperaturerne falder efterhånden som man kommer tættere på loftet. Der er omvendt med radiatorer. Desuden er det nemt at anlægge, og det er nemmere at regulere temperaturen i boliger med gulvvarme.

Kom godt fra start, når der skal installeres gulvvarme

Beslutningen er taget, og I skal have installeret gulvvarme. Men hvor går man hen? Første skridt er at finde det rigtige udstyr og materialer til arbejdet. Hos Wavin har de et stort udvalg af produkter inden for gulvvarme til attraktive priser. Så hvis man gerne vil have kvalitetsprodukter, og samtidig spare penge, så er det et godt sted at starte ud. Her kan man se f.eks. rumtermostater, pumper, styreenheder, fordelerrør, telestater og meget mere. Alt det nødvendige!

Hvis man er en handyman, kan man selv stå for installationen. Det kræver dog en smule forberedelse, og at man er klar over, hvad man begiver sig ud i. Mht. vandbåren gulvvarme er centralvarmen et lukket system, der ikke hænger sammen med vores brugsvand, så man må og kan klare hele opgaven selv. Inklusive tilslutning til centralvarmeanlægget.

I langt de fleste tilfælde er det dog en bedre idé at lade en autoriseret VVS-installatør stå for denne del af arbejdet. Det gælder også mht. Installation af cirkulationspumper. Først og fremmest skal varmeslangen monteres, og her skal der tages hensyn til zoneopdeling af rummet. Gulvet skal opbygges, og her er fokus på at fugtsikre det, alt efter hvilken type gulv, der er tale om. Til sidst lægges gulvpladerne på de oprettede strøer eller bjælker.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.