annonce

Har du overvejet, om din næste investering skal være en varmepumpe?

Varmepumper har i mange år været en lidt udskældt form for varmeproduktion til hjemmet. Det er det til gengæld ikke længere.

Varmepumper er blevet langt bedre og billigere, og er derfor blevet en ideel måde at opvarme huset. Dette gælder især, da vi gerne skal væk fra oliefyr og gasfyr, da det ikke er former for varmeproduktion, der er særligt miljøvenlige. Det kan en varmepumpe til gengæld være, og med en varmepumpe vil du kunne spare en masse penge på din varmeregning - den er nemlig super effektiv, når det kommer til energi, og den kan nemt dække behov for varme i hele boligen.

Hvordan virker de?

Egentlig virker mange typer varmepumper ens helt basalt. Det virker ved, at en form for kølemiddel bliver sendt ind til en fordamper, og her skabes der energi via en varmeveksler, som gør, at kølemidlet får en højere temperatur. Det opvarmede kølemiddel kommer derefter til en kondensator, hvorfra varmen bliver afgivet. Denne varme kan være bestående enten af vand eller af luft. Hele processen er cirkulær, og derfor starter det forfra. Til gengæld findes der tre forskellige typer varmepumpe. Den ene er luft til luft, hvor luften udefra altså bruges til at lave varm luft inden for. En anden er luft til vand, hvor luften udefra bruges til at lave varm vand i rørene inden for. Den sidste laver varm vand ved hjælp af jorden.

Varmepumpe med luft til luft

En luft til luft varmepumpe bruger som sagt den energi, der er i luften udenfor. Det kan forstås som en klassisk air condition-maskine, hvor varm luft bliver fordelt inden for ved hjem af denne klassiske maskindel. Nogle varmepumper med luft til luft fungerer endda også som air condition. Det er ikke den mest effektive form for varmepumpe, og derfor er den bedst i det lille hjem eller i det klassiske sommerhus. Den skal gerne være i et sted som stuen, hvor den lettest kan fordele mest varme.

Varmepumpe med luft til vand

Luft til vand varmepumpe er den klassiske varmepumpe, som du vil finde i de danske hjem. Den bruger luften udefra til at skabe varme i dine rør inden for. Derfor kan den opvarme både gulv, radiatorer og dit brugsvand. Du får altså her en optimal maskine med en totalløsning. Prismæssigt ligger den ofte i mellemklassen, hvor altså en luft til luft varmepumpe er billigere, og en varmepumpe med jordvarme er dyrere. Besparelsen med luft til vand er til gengæld større end ved luft til luft, og du vil kunne få varme i hele hjemmet og i hanerne.

Varmepumpe med jordvarme

Jordvarme er den dyreste investering af varmepumpe, til gengæld er den også mest effektiv og dermed med største besparelse på længere sigt. Denne type varmepumpe udnytter solenergien, der er i jorden. Derfor skal en slange ned i jorden til at optage denne varme. Det kræver et større stykke professionelt arbejde samt en godkendelse fra kommunen. Besparelsen er til gengæld enorm, når du kigger på din varmeregning. Med denne metode bliver varmen også lavet til vand, hvilket betyder, at du har både en varm bolig og varmt brugsvand.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst