annonce

Hvert år ender hele 8 mio. tons plastik i havet: Det kan du gøre

Det er hårdt for de mange dyrearter, der lever under havoverfladen, når de hvert år udsættes for 8 millioner tons plastik. Af denne årsag sætter Nordsøen Oceanarium fokus på netop plastforurening hele efteråret, hvor de vil klarlægge, hvad du selv kan gøre for at begrænse de store udledninger.

Det er ikke til at undgå plastik, når vi kigger os omkring, hvilket blot vidner om, hvor anvendeligt et materiale, det er. Det har dog konsekvenser, at vi i så stor en grad benytter os af plastik, for det går nemlig ud over både miljøet og dyrene under havoverfladen.

Vidste du eksempelvis, at der hvert år ender op mod 8 millioner tons plastik i verdenshavene, som følge af vores store forbrug af plastik? For at koge det lidt ned, så svarer det altså til, at der droppes et helt lastbillæs plastik i havet hvert eneste minut, hvilket har store konsekvenser for mindst 700 forskellige dyrearter i havet.

Plastforureningen har så store konsekvenser for verdenshavene og dens dyr, at der er op mod én million havfugle og 100.000 skildpadder samt havpattedyr, som mister livet hvert eneste år som følge af forureningen. Og dette er noget, som man i særdeleshed mærker til hos Nordsøen Oceanarium.

- Vi ser lige nu, at der i oceanerne cirka er et ton plastik for hvert femte ton fisk, og konsekvensen af dette mærker vi i stigende grad til hver dag på helt tæt hold. Simon Madsen, der er formidlingschef hos Nordsøen Oceanarium, fortæller, at de blandt andet ser fisk med plastikflasker, speedbådshåndtag, aluminiumsdåser og kapsler i maven, hvilket må siges at være en skræmmende udvikling.

Simon Madsen tilføjer, at udviklingen er så skræmmende, hvis ikke der tages hånd om den, at der i 2050 vil være lige store dele fisk og plastik i havene.

Nordsøen Oceanarium sætter fokus på plastudledning hele efteråret

“Plastik - et hav af muligheder” er temaet hos Nordsøen Oceanarium, og her vil de altså sætte fokus på de store problemer, som der er med plastforureningen. Her vil man blive oplyst om de mange udfordringer, der er, og så vil de også gerne fortælle gæsterne om, hvad man selv kan gøre, hvis man ønsker at hjælpe med at komme problemet til livs.

- Problemet med plastudledning er større, end mange måske lige er bevidste omkring, og plastforureningen påvirker os alle sammen. Jo mere plastik, der er i verdenshavene, jo mere går det ud over kvaliteten af de fisk, som ender i supermarkedet, der alle vil være fyldt op med mikroplast, hvilket i sidste ende går ud over danskernes sundhed. Vi er bevidste omkring omfanget af problematikken, og derfor stiller vi netop skarpt på udfordringen, og hvad der kan gøres, for der er nemlig rig mulighed for, at alle kan være med til at ændre situationen og begrænset plastikforbruget, fortæller Simon Madsen.

Simon Madsen fremhæver to lokale projekter i samarbejde med Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO), hvor nordjyderne har mulighed for at samle affald på stranden ved hjælp af opstillede kasser med indsamlingsposer. Projektet hedder “Kystlotteriet”, og de fyldte poser med skrald afleveres ved kassen med et lod med navn og adresse, og så deltager man automatisk i lodtrækningen, hvor man kan vinde en række flotte præmier. Endvidere er der KIMO-projektet “Fishing for litter”, hvor lokale fiskere får mulighed for at samle skrald fra deres redskaber til sorteringen, så de undgår at kaste det tilbage på “den blå hylde”.

Indtil videre har “Fishing for litter” resulteret i indsamlingen af op mod 500 tons affald.

Du kan blive uddannet miljøhelt

Hele efteråret har Nordsøen Oceanarium sørget for, at der er et væld af forskellige aktiviteter for hele familien, så alle gæsterne kan blive klogere på plastikforureningen. Alle disse aktiviteter munder ud i, at gæsterne bliver uddannet miljøhelte, efter de blandt andet skal lede efter mikroplastik i makreller og samle plastik på “stranden”. Udover titlen som miljøhelt, får man også et flot diplom med hjem som bevis på titlen, som med fordel kan hænges på køleskabet.

- Vores funktion er at skulle fortælle og formidle viden om havets verden til alle aldre, og det er derfor vigtigt for os, at vi også involverer gæsterne så meget som overhovedet muligt, så alle opnår en større indsigt i, hvad vi som individer kan gøre for at begrænse plastikforbruget og i samlet flok passe på vores miljø, siger Simon Madsen.

Aktiviteterne er blandt andet teaterforestillingen “Hvalsangen”, den populære “Fødekædehistorie” samt foredrag om de store problematikker, som plastudledningen forårsager.

Hos Nordsøen Oceanarium kan temaet “Plastik - et hav af muligheder” opleves frem til 15. december 2019.

Vil du vide mere? Så kan du på Nordsøen Oceanariums hjemmeside læse mere om efterårets program.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.