Business

Skal du købe villa, hus eller sommerhus, får du før eller siden en tilstandsrapport mellem hænderne. Rapporten giver dig overblik over ejendommens generelle tilstand - men ved du, hvordan du læser den?

Virksomhed

eBoligadvokat

Adresse

Gammel Kongevej 60, 18 sal, 1850 Frederiksberg C

Telefon

31 20 24 24

E-mail

ja@Eboligadvokat.dk

Webside

https://eboligadvokat.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 10. sep 2018

Hvordan forbereder du dig bedst muligt på et boligkøb?

Enhver boligkøbers værste mareridt er at flytte ind i en ny bolig og opdage den ene fejl efter den anden; en lang liste af dyre reparationer der tager glæden ud af drømmeboligen på et splitsekund.

Tilstandsrapporten er en vurdering af ejendommens tilstand og størrelsen på eventuelle skader. Som køber er den din rettesnor i forhold til den bolig eller det sommerhus, du er ved at købe, men den virker kun, hvis du ved, hvordan den skal læses.

Skadevurderingens betegnelser

Eventuelle skader og mangler ved ejendommen vurderes ud fra en fastsat karakterskala, der ser således ud:

- IB - Ingen bemærkninger
- K0 - Kosmetisk skade
- K1 - Mindre alvorlig skade
- K2 - Alvorlig skade
- K3 - Kritisk skade
- UN - Bør undersøges nærmere

Den byggesagkyndige, der udarbejder tilstandsrapporten, skal beskrive synlige skader på ejendommen og desuden også forhold, der kan føre til skader fremadrettet. 

Det er K1, K2 og K3, du som boligkøber især skal være særligt opmærksom på.

Brug tilstandsrapporten aktivt

Når du står med tilstandsrapporten i hænderne, så giv dig god tid til at kigge nærmere på de enkelte bemærkninger, så du ved, hvad de koster dig at udbedre.

K1'ere er ikke alvorlige skader, men de kan ødelægge den visuelle oplevelse af bygningen, og samtidig kan det hurtigt blive dyrt at udbedre dem, hvis der er mange.

K2'ere og K3'ere beskriver alvorlige og akutte skader, og K3'erne kan medføre yderligere skader på andre dele af boligen, hvis de ikke udbedres.

Du skal ikke nødvendigvis lade dig skræmme af K2'ere og K3'ere i tilstandsrapporten; det er ikke alle, der er dyre at reparere. En utæt fuge eller en ødelagt tagsten, kan hurtigt udbedres. Brug din sunde fornuft, vurder typen af skader og indhent eventuelt et tilbud på udbedringen, så du kender de økonomiske præmisser, inden du underskriver købsaftalen.

Hold øje med UN'ere

Hvis det er fysisk umuligt for byggesagkyndig at vurdere en del af ejendommen, bliver den markeret med UN i tilstandsrapporten. Det gælder for eksempel, hvis taget er dækket af sne den dag, ejendommen bliver gennemgået.

Hvis det efter overtagelse viser sig, at der er skader på et sted med karakteren UN, skal du som udgangspunkt selv betale, og derfor er det ekstra vigtigt, at du følger op på disse områder, inden du skriver under på en købsaftale.

Uafhængig og uvildig rådgivning

Har du fundet din drømmebolig - eller sætter du snart jagten ind på at finde den - gør du klogt i at tage en boligadvokat med på råd. 

En boligadvokat er en advokat, der har specialiseret sig i bolighandler og med sådan én på dit hold, sikrer du dig en professionel gennemgang af din sag. Du får hjælp til at gennemgå tilstandsrapporten, så du får det fulde overblik, og yderligere får du en rådgiver, der undersøger alt fra forureningsforhold på grunden til lokalplaner i området og servitutter på ejendommen. For ikke at nævne købsaftalen.

Med en kortlægning af alle forhold vedrørende den ejendom, du har forelsket dig i, handler du ikke i blinde - og du undgår økonomiske overraskelser. Som en ekstra bonus ved du, hvor du skal henvende dig, når skødet på din nye bolig skal skrives.
Nyheder udvalgt til dig