annonce

Hvorfor gå over til et nyt lønsystem?

Det kan være en omstændelig affære at skifte til et nyt lønsystem. Og hvorfor overhovedet skifte, hvis det hele kører, som det skal, kunne man passende spørge sig selv.

Lønsystemer har igennem tiderne lignet hinanden til forveksling - og det er måske grunden til, at spørgsmål som det ovenstående kan tvinge sig frem i enhver beslutningstagers bevidsthed. Og det gælder måske også endda for andre it-systemer. Men i takt med den bølge af digitalisering, der er skyllet ind over vores samfund de sidste par årtier, er der nogle dygtige tænker, som har forstået at udfordre de gængse, lidt støvede metoder og har tænkt nye muligheder og større fleksibilitet ind i et lønsystem, der passer markant bedre til den tid, vi lever i.

Hvilke muligheder og udfordringer giver det?

Som det er tilfældet med alle nye it-platforme, kræver et nyt lønsystem naturligvis lidt tilvænning fra både brugere og administratorer. Heldigvis har udviklere af it-systemer - og herunder også moderne lønsystemer - en helt anden tilgang til udviklingen af nye værktøjer, der skal kunne betjenes af brugere af forskellig type. Et velfungerende og moderne lønsystem hviler på en høj grad af usability baseret på målgruppeorienterede overvejelser, gentagne brugertests og masser af inkrementelle forbedring inden den endelige lancering.

Men selvfølgelig kommer mulighederne også med en pris. Det kan være svært at vænne sig til tanken om, at noget så selvfølgeligt som et lønsystem overhovedet er en størrelse, der kan udfordres og forbedres. Men det kan det naturligvis. Ligesom med alle andre it-systemer. Vi ser ofte bare ikke mulighederne for radikalisering af noget, som bare har været der altid, og som har set ud på samme måde altid.

Fra fysisk kartotek til brugerstyret it-platform

I tidernes morgen var administrationen af løn noget, der foregik i store bøger på linjeret papir. Herefter blev skrivemaskinen og senere printeren et led i en kæmpemæssig forandringsproces, hvor lønsedler samlede sig til tonsvis af arkivmateriale i kartoteksskabe og ringbind. I den seneste tid har de fleste lønsystemer været forankret i det digitale univers - men er egentlig blot en mediemæssig forflytning af en fasttømret løsning, der engang har fungeret på papir. Og det er netop her, de nye lønsystemer adskiller sig væsentligt fra de forrige. Her kan man for eksempel vælge tracking og implementering af forskellige typer af realtidsdata, kombinere det med indtastning fra en type brugere og godkendelse af en anden type og automatisere outputtet af lønsedler, så de automatisk og på friktionsfri vis havner i medarbejderens personlige e-boks.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.