annonce

Kan parterapi redde vores forhold?

“Mange af de par der kommer i min praksis, er ofte tæt på at give op og i langt de fleste tilfælde giver det så god mening, hvad de hver især fortæller og oplever, der er bare ingen af parterne der hører hinanden”. - The Praxis.

Parterapi <i>-</i>

Parterapi -

Vi har talt med The Praxis, som er uddannet til kompetent parterapi i København. De er kommet med et par udtalelser om parterapi.

Det hele kan virke både håbløst og frustrerende i parforholdet når parterne er blevet til krigere, og ikke kan se nogen vej til at nå hinanden igen. De er fastlåste og mange vil som udgangspunkt mene, at det er deres partners skyld.

De oplever hos The Paxis ofte at, når par kommer i parterapi og lærer at lytte til hinanden, opdager de dog hurtigt, at det deres partner gør, faktisk også giver god mening. Det er bare så svært at se når vi mennesker er fanget i konflikterne og ikke kan se klart mere.

Selvom det kan synes sådan, er det meget sjældent at der er dårlige intentioner eller ligegyldighed bag handlingerne - eller mangel på samme, og i de fleste tilfælde handler konflikterne om en sorg eller en smertefuld længsel efter at føle sig betydningsfuld for den anden.

Mange af de par The Praxis har i parterapi efterlyser ’værktøjer’. Værktøjer til at kommunikere bedre, til at respektere hinanden mere, eller til at løse deres konflikter og misforståelser. Værktøjer er med andre ord strategier eller handlemønstre, og det parterapeuter undersøger er, om der er villighed til at udforske andre værktøjer, og undersøge hvilke der giver mening for dem. Det nytter ikke at insistere på, at banke en skrue i væggen med en hammer.

Udfordringen, som de oplever med parterapi, er dog at mange par ikke vil skifte hammeren ud. Det bliver en insisteren på at det er skruen der er forkert, og det er her begge parter ender med, ikke at høre eller se hinanden, da det bliver et angreb / forsvar mønster de bliver fanget i.

I parterapien vil parterne opdage noget mere om dem selv og deres partner. Hvordan de hver især handler på deres følelser og hvordan de selv bidrager til konflikterne. Det vigtigste værktøj er nemlig at åbne øjnene, både hvad der sker på indersiden og hvad der sker udenfor.

Parterne vil i parterapi få klarhed over hvad de gør. Når den ene fx føler sig ensom i parforholdet, kan det være at vedkommende som forsvar, selv afviser sin partner og ender med at føle sig endnu mere alene, osv.

Med den klarhed behøver parterne ikke række ud efter hammeren hver gang en konflikt opstår, men kan vælge det rigtige værktøj efter behov og løse udfordringerne langt mere gnidningsfrit og på en kærlig og værdig måde. En ting er sikkert, hvis hammeren ikke har virket ind til nu, kommer den ikke til at virke ved blot at slå hårdere.

Når der er lukket ned for de kærlige følelser og parternes nye måde at være sammen på er præget af kritik og angreb / forsvar, ser de ofte kun det ved den anden, der generer dem. Selv hvis den ene part handler kærligt, bliver der lagt negativt betydning i handlingen.

De kan i sidste ende opføre sig som om, at den anden er helt uden betydning og egentlig bare til besvær og de har helt glemt at deres partner er det menneske de frivilligt har valgt at dele deres liv med. Det kan parterapi hjælpe med at genfinde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


;