annonce

Køber danskerne mere genbrug?

De fleste undersøgelser, blandt andet undersøgelser fra Den Blå Avis, indikerer, at danskerne køber mere og mere genbrug.

At købe brugt signalerer ikke længere manglende ressourcer eller fattigdom, men ses oftere som et udtryk for en miljøbevidst tilgang til sine køb. Derudover sætter mange pris på, at eksempelvis brugte møbler kan have mere historie tilknyttet – der forekommer altså dermed et element af vintage og storytelling indover, som man ikke finder ved nye og masseproducerede møbler. På bare et år er den gennemsnitlige danskers forbrug steget fra 4.500 kr. til 7.000 kr. (kilde: DBA), når der udelukkende kigges på, hvad der bruges på genbrugsvarer.

Sofa – brugt eller ny?

Særligt sofaen er et stort genbrugshit hos danskerne. Faktisk køber flere og flere danskere brugte møbler til deres hjem. DBA har tidligere publiceret data vedrørende de mest populære søgninger på deres site, og der fandt man blandt andet søgninger efter kommoder, skriveborde, sofaborde og reoler. Men helt i top, endda over søgninger på iPhones, fandt man søgninger, som vedrører sofaer. Sofaer står dermed for ca. en kvart million månedlige søgningerne – markant flere end de andre møbler.

Alder spiller ind

En ny undersøgelse viser dog, at trangen til at benytte sig af genbrug i høj grad er relateret til alder. De unge er nemlig knap så tilbøjelige til at kaste sig over genbrugsmarkedet, som deres forældre er. En undersøgelse foretaget af Epinion for Miljøstyrelsen viser, at ca. 70% af danskerne mellem 30-59 år genbruger, mens vi ryger helt ned på ca. 40%, når vi kigger på aldersgruppen med de 18-29-årige.

Flere unge forklarer tendensen med, at de simpelthen ikke ved, hvordan eksempelvis en aflagt sofa eller seng er blevet brugt, og at der tilmed kan være et uhygiejnisk element i at købe brugt. Derudover finder flere også en vis tilfredsstillelse i at spare op og købe nyt, så man eksempelvis kan investere i en ny chaiselong sofa eller ny seng, uden at skulle bekymre sig om den tidligere ejers brug af møblet.

En generationskløft

En anden forklaring på de unges manglende interesse er, at de unge i højere grad end deres forældre, er vokset op med en kultur, hvor det er vigtigt, at man har det nyeste, og hvor man oftere kasserer og køber nyt fremfor at genbruge.

Flere unge er lydhøre overfor argumentet vedrørende bæredygtighed, men forsvarer også deres valg med, at de holder gang i forbruget, hvilket bidrager positivt i forhold til virksomheder og arbejdspladser.


 

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.