annonce

Kryptovalutaer - hvad er det?

Mange har måske efterhånden hørt om de såkaldte kryptovalutaer, men hvad er kryptovaluta egentlig? Kort beskrevet, så er kryptovaluta en digital valutaform, hvilket vil sige, at der her er tale om en valutaform, der går helt uden om pengeinstitutter og centralbanker.

Kryptovaluta har det tilfælles med almindelig valuta og værdipapirer, at det er muligt at handle med kryptovaluta og foretage investeringer samt følge og regne på den udvikling, der er i deres værdi. Der findes efterhånden et utroligt stort udvalg af kryptovalutaer - listen rummer faktisk over tusind forskellige valutaer. En af de helt store og mest kendte kryptovalutaer er særligt sidstnævnte; Bitcoin.

Bitcoin blev skabt tilbage i 2009, og formålet var dengang at skabe en valuta, der kunne handles med ligesom almindelig fysisk valuta. Dog var ønsket her, at det skulle kunne ske uden om pengeinstitutter, centralbanker og regeringer, således at disse myndigheder ikke havde mulighed for at regulere valutaen. Kryptovalutaer er anonyme, hvilket betyder, at det ikke er muligt at få sin valuta tilbage igen, når man først har solgt den, da anonymiteten gør valutaen umulig at spore.

Når handlen med kryptovalutaer foregår uden om pengeinstitutter, gør de i stedet brug af kryptografiske algoritmer der, i et netværk af computere, gør det muligt at skabe kontrolleret oprettelse af nye enheder (nye cryptocoins), og til verificering af overførte aktiver samt til at sikre transaktionerne.

Værd at vide før en investering i kryptovalutaer

Handel med kryptovaluta foregår via online børser i hele verden, og for at handle med valuta, såkaldte cryptocoins, skal man have en godkendt profil. Det er vigtigt, at du, før du kaster dig ud i en investering i kryptovalutaer, undersøger markedet først, da dette er særdeles stort, og der derfor vil forekomme meget at undersøge. Du skal være opmærksom på, at markedet, som med al anden valuta og aktier, er meget skiftende. Dog er der endnu flere udsving ved kryptovalutaer, og det er derfor vigtigt, at du vælger den valuta, du selv har mest tiltro til.

At markedet er så usikkert, gør også at det vil være en fordel for dig ikke at investere hele din formue i kryptovalutaer. Kryptovaluta er sandsynligvis kommet for at blive, men derfor vil usikkerheden eksistere længe, og du gør derfor klogt i ikke at investere alt og samtidig gøre dig de ovennævnte overvejelser, så du har de bedste forudsætninger for succes. Den kryptovaluta du har investeret i, vil blive opbevaret i såkaldte wallets. Wallets kan sammenlignes med bankkonti til opbevaring af fysisk valuta.

Med til overvejelser omkring investering i kryptovalutaer hører også, at kryptovalutaer, som tidligere nævnt, er anonyme, og du skal derfor sørge for at sikre dig bedst muligt. Dette skyldes blandt andet, at særligt cyberkriminelle ser markedet for kryptovaluta som oplagt, da det, som nævnt, ikke er muligt at spore valutaen. Samtidig gør anonymiteten det heller ikke muligt at bevise, at valutaen rent faktisk var din. Noget af det du kan foretage dig for at opnå en større sikkerhed, er blandt andet at tage backup af din wallet samt sikre, at din computers sikkerhed altid er i top.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.