Business

Lys er en essentiel del af vores helbred og sundhed, og det er dermed langt vigtigere, end vi lige går og tror. Vores fysiske og mentale tilstand påvirkes af lyset på linje med faktorer som kost, motion og søvn, men der er stadig mange, der ikke tænker over det.

Virksomhed

Annonce Virksomhedsprofil - 10. sep 2018

Lys er vigtigt at tage højde for i din bolig

De fleste mennesker tilbringer i dag op mod 90 % af deres tid indendørs, og dermed er mængden af naturligt lys på et minimum. På trods af det har vi i mange år overset vigtigheden af kunstigt lys; vi tænker det ikke ind i vores sundhedsplaner, hvor madvaner, motionsvaner og søvnvaner altid er omdrejningspunktet. Og det er en skam, for lyset har stor betydning for vores sundhed.

Krop og sind får det rent medicinsk bedre af at få lys nok. Næsten alt det D-vitamin, vi har i kroppen, stammer fra lys, og derfor er det helt essentielt at tænke både dagslys og korrekt indendørs belysning ind i vores sundhedsbillede.

Et gennembrud i 2002

Før årtusindskiftet spekulerede de færreste over lysets påvirkning på vores humør, krop og sind, men i 2002 kunne forskere for første gang dokumentere, hvor stor betydning lys har på både humør, produktivitet og fysisk tilstand. Den del af vores øjne, der registrerer lys, styrer ganske enkelt vores døgnrytme, vores organer og til dels vores hormoner.

Lyset styrer altså dermed vores indre ur.

Det rette lys i boligen

Siden opdagelsen i starten af 00'erne er mange arkitekter begyndt at tænke lys ind som en naturlig del af både boliger, arbejdspladser og institutioner - og ikke kun på et æstetisk plan, men også som en sundhedsmæssig faktor.

Det samme gør sig gældende på det indretningsmæssige plan, hvor der i dag bliver lagt stor vægt på at få den rette mængde dagslys ind og yderligere på at skabe optimale forhold for kunstig belysning i hjemmet. Her arbejdes der både med stemningsskabende farvetoner, praktisk arbejdslys og intensiteten af lyset, der ikke må forstyrre kroppens døgnrytme.

Vælg de rigtige lamper

Har du negligeret lysets betydning i dit hjem, er det heldigvis ikke for sent at komme efter det. Det er forholdsvis enkelt, og handler først og fremmest om at vælge den rigtige type lampe til den givne placering og funktion.

I dit køkken har du brug for et godt arbejdslys. Det må meget gerne være fra en lampe, der spreder lyset, så du får masser af lys i hele rummet, som du eksempelvis kan opnå fra spots. Står du ofte det samme sted og skærer grøntsager og laver madpakker, kan det være en idé med en ekstra lampe med et mere direkte lys.

Over spisebordet er det vigtigt med en god loftslampe, der lyser bordet godt op, så du og dine gæster kan se, hvad I spiser. Dog skal du være opmærksom på lampens ophængningshøjde og pærens intensitet, så lyset ikke skærer i øjnene.

Ved dit skrivebord er det essentielt med et rigtig godt arbejdslys, men ikke på samme måde som i køkkenet. Her skal det være mere direkte, så du får belyst din skærm og dine redskaber på den rette måde, eksempelvis ved hjælp af praktiske bordlamper eller en justerbar væglampe, der kan tilpasses dine behov.
Nyheder udvalgt til dig