annonce

Malerier på samlebånd eller originale værker

Lige nu er det blevet meget populært at have rigtige malerier på væggene, og det nyder vi kunstnere godt af.

Samtidig er der også større firmaer, der har set fidusen og tilbyder ægte håndmalede malerier malet af rigtige kunstnere.

Og hvad er egentlig forskellen?

Hvad vil du have, når du køber et maleri? - en pæn dekoration eller måske noget mere?

Når en kunstner virkelig skaber et maleri, er det unikt og udspringer af en indre trang til at udtrykke sig. Alt afhængig af, hvor dygtig kunstneren er, vil dette maleri indeholde noget mere end bare dekorations- effekten.

Hvis jeg skal forklare mine maleriers tilblivelsesproces, så er det en blanding af bevidst viden om teknik og så en hel masse, der dukker op undervejs, og som jeg ikke kan forklare.

Hvis jeg maler dyr, og starter med at antyde øjnene, så kigger de på mig helt fra starten, og min opgave er at hente dem ud fra lærredet. Det er som om, de allerede allerede i den farverige baggrund, inden jeg maler motivet.

Da jeg var cirka 10 år, så jeg i Firenze Michelangelos ufuldendte skulpturer, der flankerede hans statue af David. David var vidunderlig, men de andre gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Jeg kunne se de mennesker, han havde været i gang med at hugge ud. Men da der stadig var meget af stenen, som manglede at komme væk, var det som om menneskene selv kæmpede for at komme ud. De var så levende og så unikke.

Den oplevelse har jeg båret med i min maleproces, når jeg maler dansere. Allerede ved de første streger i motivet, ser jeg mennesket, der arbejder på at komme ud - og jeg skal bare hjælpe til.

Hver kunstner har sin egen tilgang

Dette er bare min oplevelse af at skabe et maleri, og hver kunstner har sin egen tilgang. Men et udtryk, der går igen, er ”at komme i dialog med maleriet”. Det vil sige, maleriet har et liv og et udtryk, som kunstneren kan være i dialog med, og dette liv vil også senere tale til den beskuer, der føler sig tiltrukket af det.

Og nu har jeg bevæget mig ind i dette meget udefinerlige, som netop er i kunst, der taler til os, og som ikke kan beskrives med ord, men som er så betydningsfuldt.

Det er det, du får med, når du køber et unikt maleri, der er skabt - og ikke bare produceret.

Der er så flere firmaer, som bruger genveje til at få lavet nogle billigere malerier. Det kan være at få kopieret nogle billeder i østen til en lav arbejdsløn.

Det kan være at ansætte kunstnere, som maler nogle få motiver på samlebånd. Det er rigtige håndmalede malerier malet af rigtige kunstnere. Og de er sådan set også unikke, da kopierne aldrig vil være fuldstændig ens. De bliver dog sjældent signeret, da disse kunstnere ikke vil have blandet disse ting sammen med deres virkelige værker.

Jeg plejer at sammenligne den slags malerier med en udstoppet tiger. Den ser rigtig ud på overfladen, men mangler det, der gør den levende.

Helle Borg Hansen – HBH-Art.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.