annonce

Mere end 50% af danske bilister oplever udfordringer med synet ved kørsel i mørke – test dit syn her!

Mange bilister genkender følelsen af at have svært ved at orientere sig i mørke og oplever ubehag ved blænding fra modkørende bilers skarpe LED-lygter.

Faktisk oplever halvdelen af adspurgte bilister udfordringer med synet i mørke, og det kan skabe utryghed og usikkerhed på vejene. Oplever du problemer med nattesynet? Test dit nattesyn online og find ud af, om du har svært ved at se, når du sætter dig bag rattet i mørke!

Et skarpt syn er altafgørende for, at vi kan færdes trygt i trafikken. Alligevel viser en undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke, at 50% af adspurgte bilister har dårligt nattesyn og føler sig generet af blændinger fra modkørende bilers lygter. Så hvis du har svært ved at se i mørke, er du ikke alene, for det er faktisk mere udbredt, end du måske tror.

I daglig tale forklares synsudfordringerne i mørke som ’natteblindhed’, men hvis du har svært ved at se i mørke, er det langt mere sandsynligt, at du oplever mørkeblindhed. Mørkeblindhed forveksles ofte med natteblindhed, da man ved begge synsudfordringer oplever nedsat syn i mørke og en følelse af blindhed som følge af blændinger fra skarpt lys. Den afgørende forskel er, at natteblindhed (Retinitis Pigmentosa) er en sjælden øjensygdom, hvorimod mørkeblindhed er en naturlig synsjustering i øjet, som vi alle oplever i kortere eller længere tid ved vekslende lysforhold.

Reel natteblindhed forårsages af defekte synsceller, der har nedsat evne til at opfange og omdanne lys til nerveimpulser i hjernen. Mørkeblindhed opleves, når et øje med raske synsceller justeres efter en ændring i lysmængden. Mørket vil af natteblinde opfattes mørkere og mere intenst sammenlignet med normaltseende mørkeblinde, og samtidig er natteblindhed en permanent tilstand, hvor mørkeblindhed fortager sig over en kortere periode.

Begrebet natteblindhed bruges ofte for både natteblindhed og mørkeblindhed, men når der tales om natteblindhed, er det faktisk ofte mørkeblindhed, der menes.

Dårligt nattesyn kan ofte afhjælpes

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du oplever mørkeblindhed eller natteblindhed, er det vigtigt, at du får det undersøgt hos en optiker eller øjenlæge. Ved en synstest i simuleret mørke kan en fagperson måle dit nattesyn og vejlede dig i, om der er en mulighed for at lindre symptomerne. For nogle bilister kan briller eller kontaktlinser med rette styrke løse problemer med nattesynet. For andre kan løsningen være at få briller, der er optimeret til kørsel i mørke .

Er du på udkig efter briller til natkørsel, bør du dog holde dig fra farvede brilleglas, da eksempelvis gule glas filtrerer for meget lys ude, så dit nattesyn forværres yderligere. Der er gode transparente brilleglas til natkørsel på markedet, der dæmper følelsen af blændinger, skærper farve- og kontrastsyn og letter hurtige fokusskift mellem vej og instrumentbræt, så de fleste bilister oplever at få mindre anstrengte øjne ved kørsel i mørke.

Er du i tvivl? Test dit nattesyn online

Det kan skabe utryghed, hvis man føler sig usikker i trafikken, når det er mørkt. Tjek dit syn og få en indikation af, om du oplever udfordringer med nattesynet . Oplever du udfordringer med at se i mørke eller ændringer i dit syn, bør du opsøge din lokale optiker, som kan vejlede dig i, om dine udfordringer med kørsel i mørke kan afhjælpes.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.