annonce

Nordisk mad er populært i hele verden - Er det også det i dit køkken?

Da en ny restaurant åbnede på Christianshavn i 2003, var det tegn på et skifte i den globale madscene.

Hidtil havde det været det franske køkken, der var det mest populære og velansete, men siden da er det simple, nordiske køkken krøbet op på siden af det. Her er det vigtigt at bemærke, at det nordiske køkken ikke nødvendigvis betyder leverpostejmadder eller sågar stegt flæsk med persillesovs. I stedet skal de forstås som et koncept, der bygger på friske, lokalt dyrkede råvarer, som trives i det danske klima. Det er med andre ord ikke kun dansk smørrebrød . Det er dansk smørrebrød med de helt rigtige danske råvarer. Den tilgang har ledt til simpel men utroligt frisk mad, der som sagt har imponeret hele verdens madelskere.

Danskernes forholdt til det nordiske køkken

Ironisk nok ser den dog endnu ikke ud til at være feset ind for danskerne. Vi importerer i hver fald stadig utroligt mange madvarer til vores daglige madlavning fremfor at bruge de friske, lokale råvarer. Det er ærgerligt, for nordisk mad smager helt specielt godt, når man nu er i norden. Først og fremmest er det selvfølgelig med udgangspunkt i den nordiske natur og det nordiske klima, at råvarerne udvælges, hvorfor de er allermest velsmagende her i Danmark. Derudover bygger meget af dette nye koncept også videres på kendte retter.

Det kan for eksempel ses i de mange nyfortolkninger af det førnævnte danske smørrebrød. Konceptet dansk smørrebrød trækker tråde langt tilbage i historien, så selvom det bare er et stykke rugbrød med noget ovenpå, emmer det for mange af nostalgi og danskhed. Derudover er det dog nemt at ændre lidt på de klassiske versioner og dermed skabe noget helt nyt, inspireret af det danske køkken, der dog er lige så hyggeligt og nostalgisk som dansk smørrebrød.

Prøv det nordiske køkken i smørrebrødsform

Hvis ikke du hidtil har været bekendt med, hvad det nordiske køkken er blevet til, så kan det altså klart anbefales at prøve sådan et stykke nyfortolket, dansk smørrebrød. Det er nok ikke os alle, der kan tage på en af de helt dyre, nordiske restauranter. Priserne kan nemlig være høje, og det er der ikke nødvendigvis plads i budgettet til. Vi kan dog alle tillade os at forkæle os selv med et stykke dansk smørrebrød. Ikke mindst, hvis det også kan være med til at udvide vores kulinariske horisont og vores påskønnelse af Danmark. Smørrebrød er trods alt noget, man kan købe mange forskellige steder og i mange forskellige variationer, og det er også noget, man kan lave selv.

Det gode ved noget så simpelt som dansk smørrebrød er, at det sågar kan bestilles som take away. Det betyder altså, at du kan opleve alt det fantastiske ved det nordiske køkken i eget eller venners lag, uden at skulle ulejlige dig med at skulle tage på restaurant eller lignende. Klassisk dansk mad, med danske råvarer, spist til noget så dansk som et hyggeligt middagsselskab. Det er den side at det nordiske køkken, som man kun rigtig kan påskønne i Danmark.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.