annonce

Nordjysk opholdssted sætter fokus på autisme ved stort arrangement

Viden om autisme er nøglen til forståelse. Og den er helt afgørende for, at mennesker med autisme kan få et godt liv. Derfor er Opholdsstedet Broager gået sammen med en række parter om ”Autisme Spektrum Dagen”, der skal sætte fokus på, hvad det vil sige at leve med autisme - på godt og ondt.

”Der er brug for et langt mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at leve med autismespektrumforstyrrelse. Det er svært at forstå autisme. Det er det for skolelærere, pædagoger, jobcentre, arbejdsgivere og mange andre. Derfor sætter vi endnu en gang fokus på autisme med Autisme Spektrum Dagen, som er for alle, der enten arbejder eller interesserer sig for emnet, ” siger Svend Erik K. Sørensen, der er leder af Opholdsstedet Broager.

Sammen med UCN i Hjørring og Landsforeningen Autisme, Kreds Nordjylland står Opholdsstedet Broager bag Autisme Spektrum Dagen, der afholdes den 2. april på FN’s Verdens Autismedag. Dagen vil byde på oplæg fra psykologisk konsulent Christina Sommer samt tre forskellige foredrag af mennesker, der selv har autisme helt inde på livet. Det er Anne Skov Jensen, der blandt andet er kendt fra DR-programmet ”De skjulte talenter”, Ole Rauff, der er autismekonsulent og pårørendevejleder samt den kun 22-årige Mette Borchert Vahlun, der fortæller om, hvordan hun som ung kvinde på spektret oplever og sanser verden på godt og ondt.

Brug for viden hos de professionelle

For Mona Petersen, der er bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Autisme Kreds Nordjylland, betyder det meget, at man i Nordjylland markerer Verdens Autismedag med Autisme Spektrum Dagen.

”Det er vigtigt, at markere dagen ved at sætte fokus på viden om autisme. Vi har brug for fokus på området, da der rundt omkring i hele landet mangler viden omkring autisme. Vi hører fra mange forældre, at de bliver mødt med alt for lidt forståelse og viden. Nogle gange ved forældrene mere end de professionelle, der ellers skulle hjælpe og støtte dem. Mennesker med autisme inde på livet er ofte meget afhængige af hjælp fra eksempelvis kommunen. Det kan være til specialtilbud, aflastning eller lignende, og har fagfolkene ikke viden om autisme samtidig med at de skal afgøre fremtiden for mennesker med autisme, så kan det gå rigtig galt,” siger Mona Petersen.

Vigtigheden af viden og forståelse hos blandt andet pædagoger og skolelærere er Holger Kjærgaard helt enig i. Han underviser i pædagogik på UCN i Hjørring, der er en af de tre samarbejdspartnere bag Autisme Spektrum Dagen.

”Vi har uden tvivl brug for at styrke de studerendes kendskab til autisme, fordi de jo vil møde mennesker med autisme, når de kommer ud i skoler og institutioner for både børn, unge og voksne. Derfor betyder det meget, at vi kan være en del af Autisme Spektrum Dagen. Vi vil i periode op til sætte ekstra fokus på emnet i undervisningen, og de studerende vil få mulighed for at bruge dagens oplæg i deres undervisning,” siger Holger Kjærgaard.

Autisme Spektrum Dagen 2019 samlede over 600 mennesker til vidensdeling og foredrag om autisme

Autisme Spektrum Dagen 2019 samlede over 600 mennesker til vidensdeling og foredrag om autisme

Bagsiden af succesen

De studerende får da også en helt unik viden om autisme set fra autisternes eget perspektiv. Temaet for årets Autisme Spektrum Dag er ”Autismekernen set indefra og udefra”. Det er nemlig vigtigt, at give et indblik i hvordan det er at leve med autisme, mener Svend Erik K. Sørensen.

”Vi får tre oplæg af tre meget forskellige mennesker, der lever med autismespektrumforstyrrelse. Normalt hører vi altid fra eksperter, der giver deres perspektiv udefra om, hvordan det er at leve med autisme. Men for at få den helt rigtige forståelse, så er vi nødt til at høre det fra dem, det handler om. De kan fortælle hele historien om både deres succeser og bagsiden af succesen,” siger Svend Erik K. Sørensen, der mener, at det er vigtigt at nuancere det offentlige billede af det at leve med autisme.

”Mange har stadig en opfattelse af, at autister er sådan nogle, der har et eller andet særligt talent. Se blot på DR-programmet ”De skjulte talenter”. Men der er en bagside af de succeshistorier. For udover at de måske har det særlige talent, så har de brug for massiv støtte i deres hverdag. Men det hører vi ikke altid om, og det er med til at give et forkert billede af, hvad det vil sige at have autismespektrumforstyrrelse. Og sådan et forkert billede kan ramme mennesker med autisme hårdt, for det kan betyde, at deres omverden møder dem helt forkert og uden de hensyn, som er helt afgørende. De tror, at mennesker med autismespektrumforstyrrelse kan navigere i samme kaotiske verden som neurotypiske mennesker. Og det kan de ikke,” siger Svend Erik K. Sørensen.

Det billede kender Mona Petersen alt for godt. Hun hører ofte historier fra forældre, der oplever, at de selv bliver gjort til problemet, når de forsøger at få hjælp og støtte til deres børn med autisme.

”Forældrene hører, at børnene opfører sig helt anderledes i skolen. At der er der ingen problemer. Men når børnene så kommer hjem, så falder de helt sammen, fordi de har brugt så meget energi i skolen på at tilpasse sig alle de andre. Det samme sker på arbejdspladser. Det er vigtigt at være bevidst om, når man fx har en elev med autisme i klassen eller på en arbejdsplads,” siger Mona Petersen, der ligesom både Holger Kjærgaard og Svend Erik K. Petersen håber på, at Autisme Spektrum Dagen vil tiltrække mange forskellige tilhørere.

”Arbejder man i dette her felt, så er det selvfølgelig oplagt. Men jeg vil faktisk opfordre alle til at deltage. Er man skolelærer, sagsbehandler eller måske pædagog, så er der jo stor sandsynlighed for, at man på et eller andet tidspunkt vil møde mennesker med autisme spektrumforstyrrelse. Men også både pårørende og mennesker med autismespektrumforstyrrelse vil selv kunne få rigtig meget god viden om, hvordan andre lever med autismespektrumforstyrrelse, og om hvordan de og deres pårørende håndterer det i hverdagen. Vi har alle brug for mere viden” siger Svend Erik K. Sørensen.

Fakta om Autisme Spektrum Dagen

Autisme Spektrum Dagen (ASD) er en dag, der er dedikeret til børn, unge og voksne med autisme samt de mennesker, som er omkring dem. En dag, hvor dét at leve et godt liv med autisme, er i centrum.

Dagen byder på fire fantastiske foredrag med Christina Sommer (psykologisk konsulent), Anne Skov Jensen (selv på spektret), Ole Anders Rauff (selv på spektret) og Mette B. Vahlun (selv på spektret).

Tidspunkt: Torsdag den 2. april 2020 Sted: UCN-Hjørring Adresse: Skolevangen 45, 9800 Hjørring Pris: 175,-/person

Se mere her:

www.broager-bo.dk/autisme-spektrum-dagen

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.