annonce

Problemer med børneeksem derhjemme? Sådan kan det afhjælpes

Børneeksem er en udbredt hudtilstand, som mange børn generes af.

Børneeksem kan medføre store gener og ubehag, hvis ikke det behandles. Her får du viden om, hvad børneeksem er for en størrelse, og hvilke muligheder du har for lindring og behandling af dit barn.

Hvad er børneeksem?

Børneeksem er en kronisk hudtilstand, der giver tør og kløende hud med et karakteristisk rødt udslæt, som til tider kan være ledsaget af blærer. I fagtermer betegnes børneeksem som atopisk eksem, men hudlidelsen er hos langt de fleste kendt som børneeksem. Det skyldes, at langt de fleste hudtilfælde udvikler sig i barndomsårene og derfor hyppigst er en plage hos børn.

Over halvdelen af de eksemramte udvikler allerede lidelsen, inden 1-års alderen, mens hele 80-90 procent af tilfældene rammer børn, inden de når skolealderen. Selvom eksemet har fået navnet børneeksem og oftest rammer børn, betyder det dog ikke, at voksne ikke også kan blive ramt.

Den generende og kløende eksem vil i mange tilfælde blive mindre udtalt, når barnet når 7-11-årsalderen og hos nogle helt forsvinde. Dog viser det sig at vende tilbage for hver fjerde omkring 20-30-årsalderen, hvor den ofte viser sig som håndeksem.

Hudens fedtsyre er anderledes hos børn med børneeksem, og den er derfor mere sårbar overfor vand og andres stoffer, der kan trænge gennem overfladen og udtørre huden.

Hvorfor får dit barn børneeksem?

Hvad kan årsagerne være til, at dit barn udvikler børneeksem? Det kan der være flere grunde til, selvom der ikke findes en egentlig videnskabelig forklaring bag. Noget tyder dog på, at børneeksem kan være arveligt.

Arvelige faktorer har en betydning, og op mod 70 % af udbruddene skyldes netop det. Har begge forældre haft børneeksem eller anden atopisk lidelse, eksempelvis allergi, astma eller høfeber, er risikoen for barnet hele 80 %. Dog kan også miljøfaktorer spille en rolle for udvikling af lidelsen – det gælder eksempelvis, hvis dit barns hud ikke er stærk nok til at modstå bakterier og vira. Da er der højere risiko for at udvikle børneeksem.

Hvordan ser det ud?

Børneeksem er en kronisk lidelse, men det betyder ikke altid, at symptomerne er til stede, selvom dit barn er ramt af eksemet. Nogle oplever perioder med udbrud af eksemet, som går i sig selv for igen at blusse op på ny. Svære tilfælde vil give symptomer hele tiden.

Børneeksemet kan vise sig på forskellige måder, og det afhænger oftest af alder. Hos en baby på 0-12 måneder viser eksemet sig oftest i ansigt med rødligt udslæt på kinder og hage, mens også håndryg og strækkesider på arme og ben kan være ramt.

Når dit barn er over 1 år, viser børneeksem sig med andre karakteristika. Her optræder det røde udslæt typisk på håndled og ankler og i albuebøjning og knæhaser. Huden klør enormt meget.

Børneeksem hos voksen viser sig derimod som skællende pletter i ansigt og på hals. Langt de fleste vil også være plaget af håndeksem med tørhed og kløe som største gener.

Sådan behandler du børneeksem

Lider dit barn af børneeksem, er det vigtigt, at det behandles – også selvom det ikke kan kureres. Med den rette behandling lindres eksemet effektivt, så generne og ubehaget mindskes betydeligt. Hos lægen kan du få udstedt en salve med binyrebarkhormon, som har god virkning på eksemramt hud. Dog kan salven som alle andre hormonholdige salver have bivirkninger.

Creme til behandling af eksem

Det allervigtigste for behandling af børneeksem er grundig hudpleje, som du foretager hjemme. Omhyggelig pleje med fugt er afgørende for lindring, fordi huden mangler vand. Derfor skal du give dig god tid til at smøre dit barns hud ind dagligt.

Hvis du ikke er tryg ved tanken om at smøre dit barns hud ind i en hormoncreme, findes der andre alternativer. Astion Skin Cure er en kortisonfri (hormonfri) creme specielt udviklet til behandling af eksemramt hud.

Huden består af et naturligt skjold, som forhindrer bakterier i at trænge ind. Ved eksemhud er hudens naturlige barriere dog nedbrudt, så fugt fordamper, og huden derfor bliver tør og kløende. Med Skin Cure får du den nødvendige hjælp til at genopbygge hudens naturlige skjold takket være den patenterede ingrediens Dermadexin, som tilmed lindrer og beroliger huden. Cremen lægger en tynd film over den eksemramte hud, så den styres og bliver mere modstandsdygtig.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst