annonce

Sådan beskytter du dig selv mod krænkelser på nettet

Internettet kan hurtigt blive et ubehageligt bekendtskab, hvis du ikke bærer dig forsigtigt ad. Derfor er det en altid en god idé at gøre, hvad du kan for at beskytte dig selv mod digitale krænkelser

Der er nemlig ganske meget, du selv kan gøre for at forebygge krænkelser på nettet, og ikke mindst sikre, at du kan få hurtig hjælp, hvis du kommer galt afsted. Med NetSikker fra Telenor får du eksempel både beskyttelse og hjælp til at håndtere digitale krænkelser med i dit mobilabonnement - blandt andet hvis du bliver udsat for mobning på nettet, eller hvis andre deler dine private billeder uden din tilladelse.

Derudover er det vigtigt, at du bruger lidt tid på at sætte dig ind i de forskellige risici ved at færdes på nettet, så du er bedre rustet til at undgå fælder og faldgruber. Du kan med fordel også sætte dig ind i lovgivningen på området, så du kender dine rettigheder. Mange digitale krænkelser kan nemlig stoppes, både med og uden hjælp fra politiet.

Tre gode råd

Der findes tre tommelfingerregler, som du kan støtte dig til, når du færdes på internettet, både på web og de sociale medier:

1. Udlever aldrig dine data

Som udgangspunkt må du aldrig udlevere personfølsomme oplysninger til fremmede på nettet. Det gælder for eksempel adresse, e-mail, telefonnummer, CPR-nummer, bank- eller kortoplysninger, billeder og lignende.

2. Vær skeptisk

Tro ikke på alt, hvad du ser, læser og hører på nettet. På Facebook, Instagram, Tinder, Snapchat og andre sociale medieplatforme findes der desværre svindlere bag skærmen. Du kan ikke stole på, at personen, der sidder i den anden ende er den, som vedkommende påstår at være - og hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det måske snyd.

3. Gå til politiet

Hvis du har mistanke om, at du er blevet eller er ved at blive udsat for en digital krænkelse, kontakt da politiet.

Børn og unge er udsatte

Den menneskelige hjerne er først færdigudviklet omkring 25 års alderen. Derfor er børn og unge blandt andet dårligere til at konsekvensberegne, også på nettet. Det gør dem til sårbare over for digitale krænkere. Har du et barn eller en teenager i hjemmet, skal du derfor ikke blot være opmærksom på din egen færden på internettet, men også deres.

Det er imidlertid ikke realistisk, at du kan holde skarpt øje med dit barns internetvaner, og overvåge overvåge dem hvert eneste minut. Det er der dog råd for. Du får nemlig NetSikker med i alle mobilabonnementer fra Telenor, så der er hjælp at hente, uanset hvilken abonnementsløsning, du vælger - til både dig selv, din ægtefælle eller husets uregerlige teenager.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.