annonce

Skimmelsvamp i hjemmet kan have store konsekvenser

Det er værd at få tjekket hjemmet for blandt andet skimmelsvamp.

Et sundt hjem er ofte lig med en sund hverdag og et godt helbred. Derfor er det vigtigt, at man holder sit indeklima godt og sit inventar fri for svamp og fugtskader. Det kan nemlig have store konsekvenser for dit hjems holdbarhed og for dit eget helbred over tid. Fugtskader og svamp, heriblandt skimmelsvamp, går nemlig ind og har konsekvenser for din hverdag, og hvordan den kan leves.

Er man i tvivl, om man har skimmelsvamp, kan man med fordel få det tjekket hos dansk-skimmel.dk. Læs videre i artiklen for at få flere informationer om skimmelsvamp, forebyggelsen af det og de konsekvenser det kan have for dit helbred ved ikke at få det fikset.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er små mikroorganismer, som findes alle steder i naturen og er egentlig ret så naturlige. Organismerne lever af dødt materiale ude i naturen, hvilket kan være på dyr eller døde træer blandt andet. I hjemmet lever de også ofte i fugtigt træ, spånplader og støv. Derudover er det også det, man kan se på brød, frugt og grøntsager, når det er blevet for gammelt.

Skimmelsvamp kan være svært at overse i det slemme tilfælde. Farverne på skimmel skifter alt efter hvilken form for skimmelsvamp, der er tale om, men det kommer ofte i større plamager på vægge og fugtigt træ. Farverne veksler helt fra hvid og sort til lysegrå og rød farve. Skimmelsvamp kan ofte have en lodden overflade, som når man rører ved det, føles som om det har hår.

Symptomer på skimmelsvamp

Det er vigtigt, at man gør noget ved skimmelsvamp, da det kan give nogle helbredsændringer hos både mennesker og dyr. Skimmelsvamp udgiver nemlig et giftstof, som kan give flere symptomer, som er skadelige på sigt og sænker ens livskvalitet.

Der er en lang række symptomer på skimmelsvamp, men de mest synlige er blandt andet: hovedpine, hukommelsessvigt, kløende øjne og næse, kløe i huden, åndedrætsbesvær og luftvejsinfektioner.

Folk med astma og allergikere er specielt udsatte for skimmelsvamp, og derfor vil nogle af symptomerne for dem være maskeret - blandt andet kløende øjne og næse. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på sit indeklima. Skimmelsvamp er nemlig ikke altid synligt, og det kan gemme sig i hjørner og afkroge af hjemmet, som ikke altid er til skue.

Hvorfor opstår det og hvordan kan jeg forebygge mod det?

Der er primært to grunde til, at skimmelsvamp opstår. Den første er en fejl i bygningskonstruktionen, hvor der enten kan være brugt dårlige eller forkerte materialer. Vær derfor opmærksom på rør-arbejdet bliver eller er ordentligt, samt at tagkonstruktionen holder tæt. Den anden grund er ofte selvforskyldt, og kan rettes op på med det samme. Fugt er skimmelsvampens bedste ven, og derfor opstår skimmelsvamp ofte i rum uden mulighed for udluftning eller steder, hvor der afgives meget fugt. Det kan være i køkkenet, når der laves mad uden emhætte, på badeværelset eller der hvor du tørrer tøj. Derfor husk at sørge for god udluftningen, så rummene ikke forbliver fugtige i en længere periode.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.