annonce

Træf det grønne valg, når du køber maling

Når hjemmet skal males, kan det betale sig at kigge ekstra godt på listen over tilsatte kemikalier - det er nemlig ikke dem allesammen, der er lige gode for hverken dig eller miljøet.

Indeklimaet i din bolig er essentielt for dit og familiens velvære, og du bør ikke gå på kompromis med allergifremkaldende stoffer på væggene - heller ikke selvom du lufter ud undervejs i maleprocessen. Betyder det så, at du helt skal undgå at male? Nej - men du kan med fordel kigge godt efter, så du undgår skrappe kemikalier.

Vælger du den forkerte maling, er det ikke bare miljøet, der står for skud. Det gør din egen sundhed også. I værste fald kan en forkert type maling føre til allergi, og derfor er det en god idé at holde øje med miljømærkninger - og der er flere produkter på markedet, du sagtens kan bruge, så længe du bare ved, hvad du skal kigge efter.

Der er primært tre forskellige miljømærker, du roligt kan handle ind på: Svanemærket, EU-Blomsten og Den Blå Krans.

Kemikalierne er syndebukkene

Vælger du en miljømærket maling, når væggene skal have en opdatering, er du garanteret et produkt, der hverken indeholder skrappe kemikalier som terpentin eller tungmetaller og blødgørere, som kan skade forplantningsevnen. Som en ekstra bonus sætter miljømærkerne krav til produktets kvalitet, og det betyder, at du ved at vælge den miljøvenlige løsning samtidig får en maling, der rækker langt og dækker godt.

Svanemærket og EU-Blomsten er altså mærker, du med ro i sindet kan gå efter, men du skal dog være opmærksom på én ting; det er ikke en sikkerhed for, at produktet ikke indeholder konserveringsmidlet metylisotiazolinon - eller MI som det også kaldes.

Ifølge Astma-Allergi Danmark har de seneste år været præget af en eksplosiv stigning af allergiske tilfælde forbundet til netop MI i maling, og det farlige ved lige præcis dette konserveringsmiddel er, at det afdamper til luften. Alene dét er nok til, at en allergiker ikke kan opholde sig i rummet uden at få gener som kløe, udslæt og hævelser.

Vil du undgå MI?

Synes du, at det er omstændeligt og svært at finde hoved og hale i de mange produkter og miljømærker, så gør det mest enkle af alt: Henvend dig til en professionel maler. Med en fagperson ved din side kan du få afløb for alle dine spørgsmål, ligesom du kan få gode råd og vejledning med på vejen, inden du beslutter dig for et givent produkt.

MI er ikke en allergi, der er til at spøge med, og hvis du vil være helt sikker på at undgå det, skal du gå efter mærket Den Blå Krans, der udleveres af Astma-Allergi Danmark. Der findes ikke mange danske produkter på markedet med det blå miljømærke endnu, men de er der - fx hos Beck & Jørgensen.

Vil du give dig selv og din familie det bedst mulige udgangspunkt for et godt indeklima, selvom der skal males, skal du være opmærksom på følgende:

- Gå efter en maling, der er mærket med Svanemærket, EU-Blomsten eller Den Blå Krans.

- Sørg for at lufte godt ud både før, under og efter malerarbejdet.

- Varm rummene op til en lun temperatur, så malingen kan dampe ordentligt af. Det kan den ikke, hvis der er koldt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.