annonce

Trykimprægneret træ er et hit på det danske marked

De skandinaviske hjem er vilde med det levende og dynamiske træ

De skandinaviske hjem er vilde med det levende og dynamiske træ, som anvendes i stor stil til både indendørs og udendørs facader. Det er med til at give et flot udseende med et elegant og alligevel råt udtryk. Læs derfor mere her om trykimprægneret træ og hvilken proces dette indebærer.

Hvad er trykimprægneret træ?

Der findes efterhånden mange afskygninger af materialeanvendelsen træ. Det giver i mange sammenhæng et mere rustik og råt udtryk til en facade, men fortsat bevares det bløde udtryk, som opfattes elegant. Anvendelsen af trykimprægneret træ er træ, som har været igennem en fyldestgørende og kontrollerede proces. Dette er med til at give materialet en højere holdbarhed og beskytter træet mod mikrobiel nedbrydning.

Processen er vigtig til fremstillingen af det imprægneret træ, da det beskytter mod følgende

●Råd

●Svamp

●Insekter

Dette er alle mikrobiel nedbrydninger, som kan forårsage de listede faldgruber. Dette undgår man imidlertid ved trykimprægneret træ. Dermed er det endvidere direkte med til at forlænge holdbarheden og levetiden på den pågældende facade. Træet skal endvidere dog være fremstillet efter de rigtige certifikater. Her kan man som privat forbruger holde øje og være opmærksom på om det enkelte træ overholder Nordisk træbeskyttelsesråd standarder. Det er i højere grad den enkeltes garanti på, at træet er godkendt til anvendelse i Norden.

Fremstillingsprocessen

Den egentlige proces og beskyttelse er imprægnering helt ind til kernen. Til dette formål anvendes der forskellige træbeskyttelsesmidler. Her vil der opnås en markant mere intens og fuld indtrængende proces, der ikke kan opnås på anden vis. Processen foregår i et lukkede tankanlæg, hvor der er monteret et vakuum. Den lukker helt tæt, så der ikke er fugt eller luft. Det lukkes tværtimod helt ude. Midlet tilføres herefter under et stort tryk, som er med til at frigive de aktive stoffer, som presses ind i træet.

Selve processen og de omgivende forhold er med til at bestemme kvaliteten på træet. Her er hovedreglen, at træet er fremstillet under gode forhold og derved er af en god kvalitet, hvis det kan ses, at beskyttelsesmidlet er trængt helt ind i det trykimprægneret træ. Derudover skal der efter tilførsel af midlet ske en fiksering, så det ikke drypper eller lignede.

Hvilken farve skal træet være?

De fleste forbinder trykimprægneret træ med en grønlig nuance. Det er dog ikke den eneste farve, som man kan få træet i. Træet kan også farves i en brunlig nuance alt efter ønske og præferencer. Processen er den samme for begge typer af farve, men der tilføres en anden væske, som er med til at afgøre farven.

I alle tilfælde vil farven dog falde, da der ikke er tale om en overfladebehandling men en imprægnering. Derfor vil træet med tiden miste intensiteten og give et mere gråligt skær. Den brune farve er dog med til at bibeholde en dybere og varmere farve. Her kan man endvidere også tilføre en træolie som vedligeholdelse. Det vil være med til at bevare den brunlige nuance i længere tid.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.