annonce

Undgå arbejdsulykker med rettidig omhu

Sikkerhedsgodkendte stilladser kan gøre en verden til forskel.

Det er kort før fyraften en fredag eftermiddag. En tømrerlærling er i færd at lægge et nyt tag, og han er ved at fastgøre en presenning over det for at afslutte dagens arbejde og holde weekend. Han springer fra taget ned til det øverste stilladsdæk for at få bedre fat. Men han mister balancen, og fordi stilladset ikke er forsynet med et rækværk, styrter han ned. Han får omfattende skader, men slipper med livet i behold. Der går mere end fem uger, før han er tilbage på arbejde.

Mange arbejdsulykker

Ovenstående er et tænkt eksempel, men det kunne sagtens være virkelighed. Ifølge tal fra Arbejdstilsynet sker der hvert år i snit 3097 arbejdsulykker under kategorien ”fald til lavere niveau”. I gennemsnit koster 12 af dem en person livet. Langt de fleste af de mest alvorlige ulykker skyldes uheld i forbindelse med stilladsarbejde. Men de kan i mange tilfælde undgås ved at følge gældende forskrifter og lovgivning samt ved at udvise såkaldt ”rettidig omhu”.

Arbejdstilsynet anbefaler følgende:

1. Opstil kun stilladser med brug af uddannet personale - Det er vigtigt altid at få uddannede folk til at opstille et stillads, så du er sikret, at alt er fæstnet og opbygget korrekt. Helge Frandsen A/S er et af de firmaer, der arbejder professionelt med udlejning og opsætning af sikkerhedsgodkendte stilladser.

2. Opstil kun stilladser på bæredygtigt underlag - Det er vigtigt at sikre sig, at underlaget er egnet til at bære et stillads. Det vil sige, at det skal være jævnt og stabilt og kunne bære vægten.

3. Fastgør stilladset forsvarligt - Sørg for at fastgøre det forsvarligt i takt med, at det stilles op – det vil sige, at der skal være adgangsveje til alle arbejdsdæk, rækværk og fastgørelser.

4. Lovpligtig skiltning - Det er vigtigt at forsyne stilladset med den lovpligtige skiltning om for eksempel maksimal belastning og hvilke opgaver, stilladset er beregnet til at klare.

5. Udvis rettidig omhu - Rigtig mange ulykker kan undgås ved at udvise rettidig omhu. Det indebærer, at man altid sørger for at holde stilladset rent og ryddeligt og løbende eftertjekker stilladset og sørger for, at alt fungerer, som det skal.

Arbejdsulykker koster dyrt

Udover de store menneskelige omkostninger der er ved arbejdsulykker, så kan det koste virksomheder rigtig dyrt, når der sker så mange ulykker på arbejdspladsen. De i gennemsnit mere end 3000 ulykker årligt medfører alle mindst én sygedag, men i langt de fleste tilfælde væsentligt flere.

Det tilsyneladende ufarlige

Udover stilladser involverer de fleste arbejdsulykker det, som Arbejdstilsynet kategoriserer som ”det tilsyneladende ufarlige”. Det vil sige ulykker, der skyldes helt banale og hverdagsagtige situationer som for eksempel stiger eller en våd plet på gulvet. De mest alvorlige ulykker kan opstå, selvom årsagen skyldes noget så simpelt som at miste balancen, træde skævt eller snuble. Men selvom ulykkerne skyldes det, vi normalt ikke regner for noget, så kan det stadig forebygges ved hjælp af rettidig omhu.

De farligste erhverv

Hvis man kigger på tallene, er landbruget det langt farligste erhverv med i alt 26 dødsfald i perioden fra 1994 til 2002. 222 arbejdsulykker blev betegnet som alvorlige. På andenpladsen kommer murer-, tømrer- og snedkerbranchen med 16 dødsfald i samme periode. 536 personer kom ud for alvorlige ulykker. På tredjepladsen kommer jord-, beton- og anlægningsarbejde med 12 dødsfald i perioden 1994 til 2002. 483 personer inden for denne branche kom alvorligt til skade.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst