annonce

Vejledning til en sikker renovering

Står du og skal have renoveret din gamle lejlighed, og elinstallationerne virker uoverskuelige?

En renovering kræver ofte en masse energi, og det kan til tider være svært at finde rundt i de mange gøremål. Før man påbegynder sin renovation, kan det være vigtigt at spørge sig selv, hvor meget kan jeg selv lave? Endnu vigtigere er det at spørge, hvad må jeg egentlig lave? I artiklen herunder kan du læse, hvordan du kommer igennem din renovation med blandt andet de korrekte kabelføringer og uden at kortslutte hele nabolaget.

Når gør det selv-metoden ikke dur

Under en renovation opstår der ofte mange uforudsete problemer. Hvis du ved nedrivning af en væg i din gamle lejlighed for eksempel kommer til at ødelægge en ledning i væggen, og dit relæ slår fra, skal du straks kontakte en elektriker på Amager . Eller måske drømmer du om lysdæmpere til din stikkontakt, så du kan skrue op og ned for belysningen i din spisestue, men ikke lige kan få det til at hænge sammen. Til trods for, at der ligger utallige gør det selv-videoer og guides til den komplette renovering på internettet, er det ikke alt arbejde i forbindelse med en renovering, som er lovligt at lave selv. Ofte inden for områderne el, vvs og kloak er der et krav om, at det skal være en fagperson, som udfører arbejdet.

Vælg en fagperson og gør det rigtigt

Når du skal i gang med din renovering, og du kommer til dit el, er det altid godt at starte med at slukke for strømmen. Et andet, og måske bedre sted at starte, er ved at ringe efter en elektriker, for så er du i hvert fald garanteret et godt udgangspunkt for din renovation. Det skyldes blandt andet, at når du skal have trukket nye kabler til nye installationer eller ændret på diverse kabelføringer, så må du nemlig ikke selv have lov at udføre arbejdet.

Ting du ikke selv må udføre

I Danmark er der regler for, hvad du selv må lave af arbejde, og hvornår du skal have en fagperson til at udføre arbejdet. Som nævnt tidligere er det ikke alt indenfor renovering af el, du selv må have lov til at udføre. Nedenfor ses de arbejdsopgaver, som du ikke selv må have lov at udføre.

El-arbejde du ikke selv må lave:

- Udendørs stikkontakter og afbrydere må du ikke selv installere eller udskifte

- Udføre elarbejde i måler- eller gruppetavle

- Lave ændringer i de nuværende installation og kabelføringer

- Du må ikke trække nye kabler til installationer

- I forbindelse med nye installationer, må du ikke montere stikkontakter eller afbrydere

- Du må ikke tilslutte eller frakoble enheder, som ikke har et stikprop

Kontakt altid en fagperson, hvis du er i tvivl. I dag er det ofte muligt at blive guidet af håndværkerne via telefon, og i samarbejde med dem kan du få styr på din renovation.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.