annoncørbetalt indhold

Fars Legestue: Sutter og fællesskab i en skøn pærevælling

I kølvandet på de nye barselsregler, der øremærker mere barsel til far, har Brønderslev Bibliotek skabt Fars Legestue - et mødested for fædre på barsel eller orlov. Og det nye tilbud på biblioteket er allerede en succes.

Fars Legestue er hver onsdag fra kl. 10-12 på Brønderslev Bibliotek. <i>Foto: Michael Madsen</i>

Fars Legestue er hver onsdag fra kl. 10-12 på Brønderslev Bibliotek. Foto: Michael Madsen

Farverige klodser og andet legetøj ligger rundt på gulvet. En babys ansigt lyser op i begejstring, da han får en sut stukket i munden. 

Sutten har været på besøg i en anden babys mund, og er nu tilbage til dens ejermand. Smilene er brede og stemningen er høj. 

Her er et overtal af mænd, for onsdag formiddag står nemlig i fædrenes tegn. 

Med babyer i favnen finder fædrene vej til Brønderslev Biblioteks legestue. Fars Legestue er et sted, hvor fædre kan komme og være sammen med andre fædre, der også har orlov eller barsel. 

Legestuen giver plads til, at fædrene kan lege med deres barn i andre rammer end de velkendte derhjemme.

Til Fars Legestue deltager fagpersoner som sundhedsplejersker og ergoterapeuter, så du kan søge råd og vejledning. <i>Foto: Michael Madsen</i>

Til Fars Legestue deltager fagpersoner som sundhedsplejersker og ergoterapeuter, så du kan søge råd og vejledning. Foto: Michael Madsen

Skulle der dukke en mor op i legestuen, bliver hun dog ikke smidt ud. Men tilbuddet retter sig først og fremmest til far.

- De nybagte fædre er ikke de typiske gæster på biblioteket. Som bibliotek vil vi gerne favne bredt og ramme alle målgrupper i kommunen. Med det her nye tiltag får vi fædrene ind på biblioteket. 

- Det er med til at skabe et fællesskab mændene imellem, og samtidig opdager de, hvad de kan bruge biblioteket til. Både med og uden deres børn, forklarer Nikolaj Nielsen, som er formidler på Brønderslev Bibliotek.

På fædrenes præmisser

De nye barselsregler trådte i kraft for dem, der blev forældre efter d. 1. august sidste år. De nye regler er en af grundene til, at Brønderslev Bibliotek er gået nye veje med deres tilbud rettet mod forældre på barsel. 

- Vi har haft lignende tilbud, der ofte har været henvendt til mødrene. Men for mange fædre er en længere barsel noget helt nyt. 

 <i>Foto: Michael Madsen</i>

Foto: Michael Madsen

- Nu har vi et tilbud specifikt til dem, som både kan støtte dem i at skabe et netværk til ligesindede og samtidig give dem muligheden for at skabe en unik relation til barnet og involvere sig i dets udvikling, fortæller Nikolaj Nielsen. 

Som far til tre børn kender Nikolaj Nielsen selv til, at det er vigtigt med tilbud til fædre på barsel.

- Da jeg var på barsel, savnede jeg et lignende tilbud. Jeg vidste ikke altid, hvem jeg skulle gå til, hvis mit barn ikke ville spise, eller hvis der var uro meget af natten. 

- Fars Legestue er på fædrenes præmisser, og det synes jeg, vi har manglet tidligere.

Hvilken blepose er den bedste? 

Sundhedsplejerske Carina Bang fra Brønderslev Kommune genkender, at fædrene søger råd om især kost, motorik, søvn og leg. 

Hun deltager ofte selv i legestuen på Brønderslev Bibliotek, hvor hun er klar til at svare på spørgsmål om alt lige fra tigerspring til valg af bleer. 

- I legestuen har vi fokus på trivsel, kost, stimulation og leg med barnet. 

- Men til første møde kom vi også omkring, hvordan det er at være dén, der pludselig er mest på banen – og hvilken blepose, der er den bedste, fortæller Carina Bang. 

Arrangørerne bag Fars Legestue på Brønderslev Bibliotek. <i>Foto: Michael Madsen</i>

Arrangørerne bag Fars Legestue på Brønderslev Bibliotek. Foto: Michael Madsen

- Der er altid en fagperson til stede. Men i stedet for at holde foredrag og fortælle en masse, er fædrene med til at bestemme, hvad det skal handle om, uddyber sundhedsplejersken. 

Carina Bang har også bemærket en tendens til, at fædrene engagerer sig mere i deres barsel end tidligere – en udvikling, som de nye barselsregler har sat yderligere skub i. 

- Fædrene er blevet kastet ud i en ny lov, der siger, at de skal være mere på banen. Og vi kan mærke, at det vil de også rigtig gerne. 

- Med Fars Legestue giver vi dem et sted, hvor de kan sparre og dele erfaringer. Både om det, der er svært, og det, der er sjovt, forklarer Carina Bang. 

Leg, fællesskab og en tiltrængt pause fra hjemmets fire vægge. Det er omdrejningspunktet for Fars Legestue. Men derudover er der ikke noget, der er mejslet i sten. 

- Fædrene kan være med til at bestemme, hvad der skal ske i fremtiden. Er der bestemte emner, de gerne vil omkring? 

- Vi er åbne for, at konceptet kan udvikle sig hen ad vejen. Det skal der være plads til, slutter sundhedsplejerske Carina Bang.

 <i>Foto: Michael Madsen</i>

Foto: Michael Madsen

Vil du lege med? 

Er du far på barsel, så kom forbi og få en kop kaffe sammen med andre fædre. Fars Legestue er åben hver onsdag kl. 10.00-12.00. 

Legestuen holder til i småbørnsområdet på 1. sal på Brønderslev Bibliotek. I det tilstødende caféområde har du mulighed for at spise medbragt mad med dit barn. 

Der er desuden et toilet med puslebord lige ved siden af legeområdet, en mikroovn til at lune mælk/mad i samt højstole til børnene. 

Biblioteket sørger for kaffe/te, der står tilgængeligt i caféområdet. 

Bemærk: Der er ingen tilmelding til Fars Legestue, du møder bare op. Du behøver heller ikke at bo i Brønderslev Kommune for at deltage. 

Vil du også være med i Fars Legestue? Du kan læse mere om tilbuddet her.

Brønderslev Bibliotek finder du på P. N. Jensens Plads 5 i Brønderslev. <i>Foto: Michael Madsen</i>

Brønderslev Bibliotek finder du på P. N. Jensens Plads 5 i Brønderslev. Foto: Michael Madsen

Breaking
Få uger før sit exit advarede direktør mod fare for nedstyrtning på supersygehus
Luk