annoncørbetalt indhold

Ny trend i udlejningsejendomme til erhverv: Erhvervsparker med fællesfaciliteter hitter

Hos regionens største erhvervsmæglerfirma Nordicals Aalborg oplever man en stigende interesse blandt virksomheder for at leje sig ind i kontorlokaler i større erhvervsparker. Det er især udsigten til mere fleksible løsninger, højere medarbejdertrivsel og muligheden for at dele faste udgifter til blandt andet mødelokaler og kantineordning med andre virksomheder, der er med til at gøre denne kontorform populær.

RTX Business Park, Nørresundby. Foto: Zigna.

RTX Business Park, Nørresundby. Foto: Zigna.

Måden, danske virksomheder tænker og indretter arbejdspladser på, er i disse år under forandring. Det mærker man hos Aalborgs største erhvervsmæglerfirma Nordicals Aalborg, der siden første coronanedlukning i foråret 2020 har konstateret en stigende efterspørgsel fra særligt små og mellemstore virksomheder på kontorlejemål i erhvervsparker. I en erhvervspark, hvor mange virksomheder er samlet under ét tag, får lejerne adgang til en række fælles fordele, der ikke er mulige, hvis man sidder i eget lejet kontordomicil, lyder forklaringen fra Mattias Manstrup, der er erhvervsmægler MDE og partner i Nordicals Aalborg.

- Når du som virksomhed vælger at slå dig ned i en erhvervspark, er det typisk fordi, at du kan se nogle attraktive muligheder i den fleksibilitet – også økonomisk – der kendetegner disse steder. Lejemålene findes i mange forskellige størrelser, og som regel er der god mulighed for at skrue op for kvadratmeterne, hvis du ansætter, eller skrue ned, hvis du er nødt til at afskedige folk. Samtidig har man erkendt, at nutidens medarbejdere stiller krav til komfort på arbejdspladsen. Det kan erhvervsparkerne tilbyde med fællesfaciliteter som for eksempel kantiner og motionscentre.

Mattias Manstrup. Foto: Nils Krogh.

Mattias Manstrup. Foto: Nils Krogh.

Deleøkonomi på ejendomsmarkedet

Et godt eksempel på en af de nordjyske erhvervsparker, der oplever stor efterspørgsel på kontorlejemål, er RTX Business Park i Nørresundby, tæt på motorvejsafkørslen ved Bouet. Her udlejes i alt 15.000 kvadratmeter flerbrugerejendom indenfor kontorsegmentet målrettet alle størrelser virksomheder med adgang til fællesfaciliteter som mødelokaler, kantine, idrætshal og fitnessrum, og udlejningen går så godt, at ingen af de 25 lejemål i dag står tomme. Ejendommen administreres af ejendomsforvalteren Kristensen Properties, der har base i Aalborg og lever af at investere i større ejendomme for pensionsfonde og andre professionelle fonde. Her kan man nikke genkende til den tendens, man oplever hos Nordicals:

- Deleøkonomien kommer ind flere og flere steder i samfundet, og nu har den altså også bevæget sig ind på markedet for kontorejendomme. Nogle virksomheder har brug for et mødelokale til 55 mennesker, men bruger det måske kun to gange om året. Derfor giver det god mening at leje sig ind i en erhvervspark, hvor man kan dele mødelokaler og kantiner med andre virksomheder og splitte udgifterne mellem sig, siger Jeppe Lynge Larsen, COO i Kristensen Properties, og fortsætter:

- Samtidig slipper virksomhederne for selv at administrere vedligeholdelsen af deres lejemål. Normalt bliver opgaver som rengøring, vinduespudsning, blomstervanding og løbende småreparationer jo udført af eksterne servicevirksomheder, som de enkelte virksomheder selv skal koordinere med. Alt det sørger vi for som en del af den samlede pakke. Især for mindre virksomheder kan det være en stor lettelse ikke at skulle stå med den byrde selv.

RTX Business Park, der har SamPension som hovedejer, tilbyder kontorlejemål fra 14 til 8.000 kvadratmeter. De mindste lejemål udlejes typisk til små startups, som henvender sig direkte til Kristensen Properties, mens større virksomheder finder frem til lejemålet gennem rådgivning fra en erhvervsmægler som eksempelvis Nordicals Aalborg. Et eksempel på sidstnævnte er Tibnor, der er Nordens største stål- og metalgrossist.

Fra Tibnors kontor. Foto: Kasper Lau v/ Lau Fotografi.

Fra Tibnors kontor. Foto: Kasper Lau v/ Lau Fotografi.

Storrumskontor med plads til vækst

I foråret 2020 kontaktede Tibnor Mattias Manstrup fra Nordicals, fordi de ønskede nye rammer. På ønskelisten til det nye kontor havde de blandt andet en god geografisk placering i forhold til motorvejen, store og lyse lokaler samt attraktive faciliteter for deres 25 medarbejdere.

- Nordicals præsenterede os for et par spændende muligheder, men i sidste ende var det RTX Business Park, der vandt vores begejstring. Her fik vi alle vores ønsker opfyldt og havde samtidig mulighed for at indrette os, lige som vi ønskede, siger HR manager i Tibnor, Charlotte Rye.

Kontoret er indrettet som et storrumskontor, hvor ingen – heller ikke ledelsen – kan lukke døren bag sig. Hvis medarbejderne har brug for at tale uforstyrret med en kollega eller en kunde, kan de trække ud i en af teleboksene eller i et af de fire mødelokaler, der er i selve lejemålet. Alternativt findes 15 stille- og samtaleøer uden for lejemålet. Derudover kan man booke et af parkens fælles mødelokaler via et intranet, som alle virksomheder har adgang til. Selvom Tibnor med udflytningen til RTX Business Park er steget i husleje, er det ifølge Charlotte Rye alle pengene værd:

- Vi ser det som en investering i vores medarbejdere, der har taget rigtigt godt imod det nye kontor her i RTX Business Park. De giver udtryk for, at teamfølelsen er blevet styrket og de nyder, at vi ligger så tæt på motorvejen, så det er let at komme til og fra arbejde. Derudover har de nu fået adgang til en stor parkeringsplads, gratis fitness og en lækker kantine med varierede og sunde retter, som de for øvrigt har mulighed for at købe med hjem til familien som aftensmad, hvis de bare forudbestiller via intranettet. Det er også i kantinen, at vi møder og hilser på de andre virksomheder, hvilket er med til at give et ekstra boost til arbejdsglæden, fortæller Charlotte Rye.

Tibnor, der flyttede ind i RTX Business Park 1. marts 2021, har valgt at leje et kontorlokale med plads til at vokse i løbet af en årrække.

Forventer større udbud af erhvervsparker

Hos Nordicals Aalborg er Mattias Manstrup ikke i tvivl om, at erhvervsparkerne er kommet for at blive, og mener, at populariteten er blevet forstærket af de seneste års coronanedlukninger, hvor mange virksomheder har været nødt til at fyre medarbejdere eller sende dem hjem for at undgå smittespredning.

- Corona har åbnet vores øjne for, at det godt kan lade sig gøre at arbejde hjemmefra. Men vi har samtidig også fundet ud af, at vi ikke kan undvære vores kollegaer i alt for lang tid ad gangen. Her byder erhvervsparkerne sig til med fleksible lejemål og gode fællesfaciliteter, hvor man kan føle sig som en del af et dynamisk miljø, siger Mattias Manstrup.

Fire gange om året udgiver Nordicals rapporten Markedsindsigt, der tager temperaturen på det danske ejendomsmarked. I foråret 2021 kunne de fortælle, at landets største pensionsfond PFA i stigende grad kigger i retning af erhvervsparker som et attraktivt supplement til investeringer i aktier og obligationer, der i disse år kun giver et minimalt afkast.

- Den store efterspørgsel fra virksomhederne kombineret med en stigende interesse fra pensionsfonde og andre tunge investorer vil skabe en selvforstærkende effekt, der er med til at øge udbuddet af erhvervsparker rundt om i landet. Så vi har indtil videre kun set begyndelsen på erhvervsparkernes succes, afslutter Mattias Manstrup.

Forsiden