annoncørbetalt indhold

Slidte tandproteser kan medføre følgeskader

Vidste du, at du bør udskifte din tandprotese hver 7-8 år, af hensyn til følgeskader? Det kan faktisk gøre en stor forskel for din livskvalitet, idet skaderne kan blive rigtig grumme.

 <i>Foto: MinTandtekniker Hobro.</i>

Foto: MinTandtekniker Hobro.

Rigtig mange går rundt med tandproteser i munden, og som med alt andet du også bruger daglig, vil du over tid opleve slid.

Klinisk tandtekniker Pia Naimi fra MinTandtekniker i Hobro fortæller, at de ofte møder mange der har alt for slidte tandproteser:

- Det er desværre vores erfaring, at alt for mange går med samme tandprotese i 10-15 år, hvor protesen så de sidste 5-8 år har været for slidt. Det resulterer i, at hele munden er synker sammen, og man får et sammenbidt udseende. Man kan også udvikle et underbid, eller andre følgeskader, ved at lade tandproteserne blive for slidte.

Pia Naimi fra MinTandtekniker fortæller, at flere af hendes patienter kommer til at døje med hængende mundvige og hovedpine, hvorfor de dagligt må tage hovedpinepiller. Mange af disse patienters bid var blevet alt for lavt, og kæbeleddene arbejder derfor i en forkert position.

- Dette belaster tyggemusklerne forkert, og resulterer i spændingshovedpine. En ny protese med bidhævning løste problemet med det sammenfaldende udseende for én af mine patienter. Efter kort tid forsvandt hovedpinen også, fortæller Pia Naimi.

Asta Yr Esradóttir (tv.) og Pia Naimi (th.), autoriserede tandteknikere.  <i>Foto: MinTandtekniker Hobro.</i>

Asta Yr Esradóttir (tv.) og Pia Naimi (th.), autoriserede tandteknikere.  Foto: MinTandtekniker Hobro.

Slid eller forkert pasform kan resultere i mave-tarm problemer

Foruden ovennævnte følgeskader, er der også mange personer med slidte tandproteser, som har problemer med at tygge sin mad ordentligt. Hvis der er slid, eller proteserne ikke sidder stabilt mere, så er det svært at tygge maden, og maden bliver derfor ikke fin-delt nok inden det synkes.

Dette kan give mave-tarm problemer over tid.

- Det er kendt blandt protesebrugere, at gummerne svinder med årene. Hvis proteserne ikke bliver tilpasset eller fornyet, så ser vi desværre, at mange får bakterielle infektioner, oftest svamp, i munden. Det skyldes, at der bliver for meget plads under proteserne, når de ikke passer i munden mere. Denne plads giver rigtig god grobund for svampebakterier, fortæller tandtekniker Pia Naimi, og uddyber:

- Protesernes dårlige pasform resulterer også i unødvendigt meget svind af gummerne, og kan give tilbagevendende tryksår. Det er meget vigtigt at holde på så meget gumme som muligt, da proteserne sidder bedre på en høj gumme.

Før og efterbilleder af udskiftede tandproteser hos MinTandtekniker i Hobro. <i>Foto: MinTandtekniker Hobro.</i>

Før og efterbilleder af udskiftede tandproteser hos MinTandtekniker i Hobro. Foto: MinTandtekniker Hobro.

Skift dine tandproteser før det er for sent

Hos MinTandtekniker fortæller Pia, at mange protesebrugere desværre først kommer på klinikken, når de begynder at opleve smerter, eller hvis protesen er for svær at styre. Her lyder den klare anbefaling, at man sørger for at få tjekket sine proteser af en Klinisk Tandtekniker én gang om året:

- Det er bedre at forebygge end at helbrede. De skader, der sker på gummer og kæbeled, er desværre permanente skader, som ikke kan rettes op på. Derfor er det vigtigt, at man mærker efter, om tandproteserne har en god pasform og korrekt højde, siger Klinisk Tandtekniker Pia Naimi fra MinTandtekniker.

Hos Mintandtekniker på Brotorv 12, 9500 Hobro, kan du få tjekket, at dine tandproteser sidder korrekt, om de er for slidte eller generelle mundforhold gratis og uforpligtende.

De kan kontaktes på 98 52 16 89, eller via hjemmesiden www.mintandtekniker.dk/afdelinger/hobro/.

Forsiden