Aalborg under forandring

Arkitekt: Bør Aalborgs stadsarkitekt lægge sig ned igen?

Stadsarkitekten lagde sig fladt ned for kritik, da borgere klagede over brud på lokalplan i Gl. Hasseris. Nu prøver de at omgå lokalplan igen et andet sted, skriver arkitekt Bo Vagnby i dette indlæg

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.
En lokalplan bør betragtes som en overenskomst mellem borgerne og kommunen. I de senere år er Aalborg Kommune imidlertid systematisk begyndt at gå helt til kanten af, hvad lokalplanerne tilsigter, skriver arkitekt Bo Vagnby i dette indlæg. Arkivfoto: Lars Pauli

En lokalplan bør betragtes som en overenskomst mellem borgerne og kommunen. I de senere år er Aalborg Kommune imidlertid systematisk begyndt at gå helt til kanten af, hvad lokalplanerne tilsigter, skriver arkitekt Bo Vagnby i dette indlæg. Arkivfoto: Lars Pauli

Debatindlæg af Bo Vagnby, arkitekt MAA, Solbyen 61, Aalborg

For et par år siden var der heftig debat om tre såkaldte ”skrænthuse”, som Aalborg Kommune gav tilladelse til at bygge i Gammel Hasseris Landsby.

De tre huse brød på afgørende vis med den bevarende lokalplan for landsbyen ved deres demonstrative negligeren af de principper, som gjaldt (gælder!) for det lokale bymiljø. Ved den lejlighed udtalte stadsarkitekten til nordjysk TV, at han erkendte, at husene brød afgørende med det eksisterende miljø, og erklærede: ’Jeg lægger mig fladt ned for kritikken’.

Nu tyder meget på, at stadsarkitekten igen bør lægge sig ned. Denne gang handler det om et byggeri på Bundgårdsvej 48. Også her er området, hvor der bygges, omfattet af en bevarende lokalplan for Solbyen og Bundgårdsvej. Lokalplanens formål er at sikre, at området fortsat kan anvendes til boliger i form af rækkehusbebyggelse, at de arkitektoniske værdier, der kendetegner og skaber helhed i området, bevares, og at bebyggelsens særlige grønne karakter bevares.

I det aktuelle tilfælde er der tale om et byggeri, der udnytter grunden til det yderste. Ikke blot med hensyn til størrelse, men især med hensyn til det arkitektoniske udtryk, der er totalt fremmed i forhold til de fine rækkehuse langs Bundgårdsvej, og i forhold til den gode havebybebyggelse, Solbyen.

I første omgang fik bygherren afslag på at bygge et hus i to etager, da lokalplanen foreskriver halvanden etage. I anden omgang godkendte kommunen et byggeri, der formelt holder sig inden for lokalplanens højdekrav, men da begge byggeriers volumen stort set er det samme, er det ydre udtryk fortsat et hus i to etager.

Byggeriet respekterer på ingen måde lokalplanens formål om at værne og videreføre de arkitektoniske værdier, der kendetegner og skaber helhed i området. Tværtimod. Nu opføres der et hus, der både i forhold til vej, landskab og nabobebyggelser er i grov uoverensstemmelse med omgivelserne.

Det kan godt være, at byggeriet formelt set holder sig inden for de stipulerede rammer. Men der er tale om et byggeri, der er totalt fremmed og dominerende for det pågældende sted.

Kommunen er i sin rolle som bygningsmyndighed forpligtet til at vejlede borgerne og rådgivere om byggelovgivningen. Også i denne sag ville det have været på plads, hvis stadsarkitektens kontor var gået i dialog med bygherren for at vejlede om, hvordan et større byggeri kan indpasses i et lokalt område, så ikke blot bygherrens, men også naboernes interesser varetages.

En vedtaget lokalplan er at betragte som en overenskomst mellem borgerne og kommunen. Man skal altså kunne stole på den. Kommunen er som planmyndighed forpligtet til at respektere overenskomsten. I de senere år er Aalborg Kommune imidlertid systematisk begyndt at gå helt til kanten af, hvad lokalplanerne tilsigter. Det skaber ikke blot tvivl om, men også skuffelse og mistillid til kommunens planlægning, til Byrådet og til By & Landskabsudvalget.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.