DEBAT Børn

Debat: Alle børn har krav på et godt liv

- Ifølge Socialstyrelsen vokser mere end 120.000 børn i dagens Danmark op i familier med alkoholproblemer. Det både kan og skal vi gøre noget ved, skriver regionsrådskandidat (V) Christian Borrisholt Steen og folketings- og byrådsmedlem (V) Maja Torp

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.
Arkivfoto: Torben Hansen

Arkivfoto: Torben Hansen

Christian Borrisholt Steenfra V. Hassing er regionsrådskandidat (V) og tidligere medlem af Det Etiske Råd. Cand.mag. i samfundsfag og psykologi fra Aalborg Universitet og Master i Etik og Værdier i Organisationer fra Aarhus Universitet. Og Maja Torpfra Aalborg er folketings- og byrådsmedlem (V) og til dagligt leder af Misbrugsbehandlingen i Aalborg Kommune. Cand.scient.adm. og Master i Offentlig Ledelse fra Aalborg Universitet.

Børn fra misbrugshjem har også krav på et godt liv.

Der er ingen tvivl om, at børn i familier med alkohol- eller stofmisbrug har haft det ekstra svært her under nedlukningen af samfundet. Mange børn og unge har i lange perioder det seneste år været frarøvet det frirum fra deres hjem, som skolen og forskellige klubtilbud normalt har været for denne særligt sårbare gruppe af børn og unge.

Ifølge Socialstyrelsen vokser mere end 120.000 børn i dagens Danmark op i familier med alkoholproblemer. Det svarer til i gennemsnit to børn i hver eneste skoleklasse. Det er et kæmpe problem, at denne særligt sårbare gruppe i dag ikke er sikret samfundets målrettede hjælp i forhold til den forfærdelige situation, som mange af de her børn står i. Det både kan og skal vi gøre noget ved.

Socialstyrelsen har siden 2015 afsat puljemidler til området, hvor kommuner og frivillige organisationer som f.eks. TUBA og Blå Kors Danmark har haft mulighed for at ansøge om midler til bl.a. terapi og rådgivningsforløb for denne gruppe af børn og unge. Bl.a. har Aalborg Kommune bevilget penge til en særlig indsats for netop børn og unge af misbrugsforældre. Men problemet med sådanne puljemidler er, at midlerne ikke er tilstrækkelige til, at alle børn, der vokser op i familier med alkohol- eller stofmisbrug, får gavn af tilbuddene. Hvis man tilfældigvis bor i en kommune, som ikke har ansøgt om midler fra Socialstyrelsen til dette formål, vil man således i mange tilfælde fortsat være overladt til sig selv sammen med familien.

Heldigvis har Socialstyrelsen udmeldt en fornyet pulje for en ny fireårig periode, men vi savner, at socialministeren og regeringen for alvor tager denne her gruppe af børn og unge alvorligt, og sikrer, at uanset hvor i landet, man bor, så får man som barn af misbrugsforældre ret til et målrettet tilbud, som hjælper det enkelte barn i den situation, som han eller hun står i.

Hvis vi ikke som samfund sætter målrettet ind og afsætter flere midler til dette område, er vi alvorligt bekymret for, at vi vil se en markant stigning i følgeskader blandt mange af disse børn, som i al for lang tid har været overladt til sig selv sammen med deres misbrugsforældre.

Der er således markant øget risiko for udvikling af en række alvorlige symptomer, såsom angst, depression, selvmordstanker, PTSD og selvskade, som følge af den belastning det er for det enkelte barn at vokse op i en familie, hvor det ofte er barnet, der skal være den voksne. På sigt vil en manglende indsats også kunne betyde et øget pres på en i forvejen presset børn- og unge psykiatri.

Vi ved, at hverdagen i familier med alkohol- eller stofafhængighed ofte er præget af kaos og uforudsigelighed. Derfor bør fællesskabets tilbud til disse børn og unge ikke også være præget af vilkårlighed og uforudsigelighed.

De to børn, der statistisk set sidder i hver klasse og har en opvækst hos misbrugsforældre med i bagagen, har naturligvis krav på et ordentligt og målrettet tilbud – uanset hvilken kommune, de tilfældigvis vokser op i og uanset, om deres hjemkommune har fået del i midler fra Socialstyrelsen eller ej. Alle børn i Danmark har krav på et godt liv – det gælder også børn af misbrugsforældre. Vi har aktuelt en statsminister, der gik til valg på at være børnenes statsminister. Det er vores håb, at det også omfatter denne særligt sårbare gruppe af børn.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.