Coronakrisen har givet os en ny frihed

Af Ib Jørgensen, pens. mag.art., Samfundsudvikling og planlægning på AAU, Jernbanegade 20 B, 9000 Aalborgibjoergen@gmail.com

CORONAKRISE:Det høres hyppigt, at mennesker glæder sig til at få deres frihed igen. Underforstået, at under corona-krisen har vi givet afkald på vores frihed. Jeg vil hævde, at vi mere end nogensinde i de forløbne måneder har fået mulighed for at gøre brug af den frihed, som vi som mennesker er udstyret med.

Stillet over for en trussel mod vore liv har vi formået at reagere og indrette os på en måde, som dels har gjort virkningerne af truslen mindre, end hvis vi ikke havde gjort noget, dels er der forhåbninger om, at truslen enten vil forsvinde, eller vi vil finde midler imod den.

Havde det været en hvilken som helst anden skabning i naturen, så ville den ikke kunne have reageret på samme måde på artens vegne. For det er det, vi har gjort. Overalt på kloden har vore artsfæller, mere eller mindre effektivt, reageret imod det, som kunne have været en trussel mod vor arts eksistens. Sandsynligvis ikke lige netop denne trussel, denne virus, men mere fatale er tænkelige.

I modsætning til andre livsformer har vi ikke indlejrede reaktionsmønstre, instinkter, som forsvar mod trusler i omverdenen.

Nogle antropologer ser den gradvise afvikling af vore forgængeres instinkter som det, der gjorde os til den art, vi er, mennesker.

Den frihed, vi har vundet i kraft af coronakrisen, friheden til ikke blindt at trampe videre i allerede tillærte adfærdsmønstre, den kan have åbnet vore øjne for mindre positive aspekter ved den ”gamle” frihed, som vi ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på.

Selv om nogle vil hævde, at det udvidede samvær med børnene har været en byrde, så tror jeg, at mange flere har oplevet store kvaliteter ved et sådant samvær. Som de vil være kede af at måtte opgive, når den ”gamle” frihed vender tilbage.

Det vil sikkert også gå op for mange, at det liv , i levede før, med masser af forbrug, rejser og underholdning, sandsynligvis var en god ting, men alligevel noget, som godt kan tænkes udfoldet i mindre grad, hvis det skulle blive nødvendigt i andre, kommende trusselssituationer. Eller hvis vi fik mulighed for derved at udvikle andre kvaliteter ved livet. Mere indbyrdes snak om det, mere fællesskab, mere konkret samarbejde.

Vi vil måske få øjnene op for, at vi har langt større manøvrerum, end hidtil antaget, når det gælder vores pågående og eskalerende kamp mod truslerne mod vort klima og biodiversiteten. Noget, som friheden under coronakrisen måske har bidraget til.

Vi kan ændre vort liv. Fordi vi åbenbart ikke, som vi måske har troet, er så afhængige af de kræfter, der ellers styrer og former det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden