Lad ikke kulturvækstlaget dø

Kulturinstitutioner og politikere skal tage de unge kunstnere i hånden, hvis ikke vi helt skal miste dem, skriver direktør i Musikkens Hus Lasse Rich Henningsen

- Hvis vi vil fortsætte med at udvikle fremtidens stjerner, må vi hjælpe dem med at bane vejen frem mod de internationale scener og samtidig bidrage til et spirende talentmiljø på hjemmebanen, skriver direktør for Musikkens Hus Lasse Rich Henningsen. Arkivfoto: Claus Søndberg

- Hvis vi vil fortsætte med at udvikle fremtidens stjerner, må vi hjælpe dem med at bane vejen frem mod de internationale scener og samtidig bidrage til et spirende talentmiljø på hjemmebanen, skriver direktør for Musikkens Hus Lasse Rich Henningsen. Arkivfoto: Claus Søndberg

Af Lasse Rich Henningsen,adm. direktør i Musikkens Hus og Aalborg Symfoniorkester, Aalborg

Det nordjyske vækstlag dør, hvis kulturlivet ikke sætter følgespot på de unge talenter.

Aalborg har været på en lang selvudviklingsrejse det seneste årti, og byen har langsomt indtaget en position som en af Skandinaviens førende kulturbyer.

Vi har vist, at vi tør drømme stort i Aalborg, men det kommer med et ansvar – særligt når det kommer til udviklingen af nye kulturelle initiativer og lokal talentmasse. For ingen af delene kommer af sig selv.

Vi ser færre og færre unge talenter, der kaster sig ud i drømmen om at blive den næste Mozart eller Mads Langer. Uden sammenligning i øvrigt. De tager andre job, fordi det er blevet for besværligt at bryde igennem lydmuren, ligesom manglen på opbakning kan resultere i, at mange giver op, før de overhovedet kommer i gang. Det samme gør sig i høj grad gældende i Nordjylland og Aalborg, hvor vækstlaget er i overhængende fare for at dø ud, hvis vi ikke sætter følgespot på de unge talenter og hjælper dem med at indfri deres ambitioner.

Men det kræver politisk opmærksomhed såvel nationalt som lokalt.

Det fremlagde jeg blandt andet på mit første møde med landets nye kulturminister i forbindelse med vores netop afviklede demokratifestival.

Her forklarede jeg, at kulturlivet i lyset af de seneste 18 måneder har mistet op mod en tredjedel af den samlede talentmasse, og om 5-10 år kommer vi til at mærke det på den danske ”up coming” musikscene. Det er alvorligt.

Derfor glæder det mig ligeledes at læse i Nordjyske, at der også er lokalpolitisk medvind til Aalborgs unge kunstnere og vækstlag. For ja, der er behov for mere kultur – ikke flere mursten, og der er i den forbindelse brug for, at veletablerede kulturinstitutioner tager de unge i hånden og bakker op med tiltag, der bl.a. vedrører udvikling, eksponering samt økonomisk støtte. Der mangler puljer til især de rytmiske kunstnere med en lav tærskel, som ikke kræver en længere juridisk uddannelse for at gennemskue processen. Enten står man som ung artist overfor en kompliceret ansøgningsproces, der dræner ethvert kreativt menneske for energi, eller også bliver man tildelt et beløb, som ikke står på mål med det projekt, midlerne skal bruges til. Det kan vi gøre bedre.

Tilmeld dig Nordjyskes debatnyhedsbrev her

Nordjylland råder over en masse spirende kunstnere og sangskrivere.

Jeg ved det, for de gæster flittigt scenerne i Musikkens Hus, og vi følger dem som stolte forældre, når de efterfølgende drager ud og erobrer musikherredømmet. Det samme gør sig gældende for mange af vores dygtige kolleger i byen.

Jeg er stolt af at repræsentere en kulturby, som brænder for at udvikle kunstnere og flittigt giver sceneplads til nye stemmer. Og det er en nødvendighed, for de unge holder sig ikke tilbage med at rette blikket mod København eller større europæiske metropoler, hvis de ikke oplever den ønskede opbakning på hjemmebanen. Derfor er det vigtigt, at vi formår at skabe rammerne for et levende talentmiljø i Aalborg og Nordjylland, der kan tiltrække agenter og opmærksomhed udefra. Vi skal fungere som både en katalysator og en turbo.

Musikkens Hus’ formålsparagraf er at fremme den musikkulturelle aktivitet i Nordjylland, og det rimer i høj grad på at bakke op om det nordjyske vækstlag. Senest har Musikkens Hus i samarbejde med KORMA haft ni unge talenter med på den aarhusianske SPOT-festival, hvor de fik mulighed for at udbrede kendskabet til deres musik overfor publikum såvel som nøgleaktører i branchen. Vi har desuden blandt meget andet inddraget det lokale vækstlag i forbindelse med afholdelsen af P3 Guld i Aalborg, ligesom vi løbende stiller vores netværk til rådighed for at skubbe de unge ud over scenekanten.

Det er den slags initiativer, der er brug for, for som med så meget andet her i livet handler det om at få de rigtige venner undervejs, hvis man vil klare sig i denne branche og indløse billetten til hitlisterne på Spotify.

Hvis vi vil fortsætte med at udvikle fremtidens stjerner, må vi derfor hjælpe dem med at bane vejen frem mod de internationale scener og samtidig bidrage til et spirende talentmiljø på hjemmebanen. Det er afgørende for Aalborgs fremtid som førende kulturby.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.