Klumme

Hjemløse er andet og mere end tal i en statistik

På mandag 11. november tændes der lys for de hjemløse, for at gøre opmærksom på, at de findes, fortæller Lena Margrethe Bentsen i denne klumme

Hjemløshed er en dybt stressende situation at være i - og ikke mindst af dén grund kan den være svær at ændre. I Aalborg er der 253 hjemløse - og på mandag tænder Kirkens Korshær lys for dem. Foto: Davidsonluna/Unsplash.com

Hjemløshed er en dybt stressende situation at være i - og ikke mindst af dén grund kan den være svær at ændre. I Aalborg er der 253 hjemløse - og på mandag tænder Kirkens Korshær lys for dem. Foto: Davidsonluna/Unsplash.com

Lena Margrethe Bentsen, cand. theol., korshærs- og arresthuspræst i Aalborg, tilknyttet Vor Frue kirke i Aalborg.

Mandag 11. november tænder Kirkens Korshær i Aalborg 253 lys. På landsplan 6431 lys.

Et lys for hver hjemløs i den by, hvor de er. I Aalborg tænder vi lysene på pladsen udenfor Vor Frue kirke.

Tallet 253 og 6431 er hentet i den statistik, som VIVE - Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd - har offentliggjort på baggrund af den tælling, der blev foretaget i uge seks.

Da talte man ganske enkelt hjemløse på byernes væresteder, herberger, forsorgshjem og på gaden.

Lysene bliver tændt, så antallet bliver synligt. Et lys ændrer ingenting på den enkeltes situation. Men det er med til at gøre opmærksom på, at de findes. Mennesker, som ikke har noget sted, de kan kalde hjem.

Og det markeres med lys, fordi hjemløse er andet og mere end tal i en statistik. De er levende mennesker. Lige så forskellige som du og jeg. Men med den livssituation til fælles, at de ikke har et hjem.

Lysene stilles på jorden og vil samlet forme et hjerte: Et velkendt og enkelt symbol, som kan udtrykke håb om nærvær, omsorg og respekt for den enkelte. Håb om en reel mulighed for at kunne høre hjemme. Et sted og hos nogen. Ikke bare midlertidigt, men permanent.

icon

Hjemløshed er en dybt stressende situation at være i - og ikke mindst af dén grund kan den være svær at ændre.

Lena Margrethe Bentsen

Det kan være psykisk sygdom, der sender dig ud i hjemløshed. Måske fordi du mister dit job og ikke magter at bevare kontakten til de nærmeste, der kunne hjælpe dig. Måske fordi du aldrig når frem til at få mulighed for behandling. Eller fordi din kontakt med behandlingssystemet bliver uoverskuelig og bryder sammen.

Det kan være et misbrug, der har taget overhånd. Og det kan der være mange grunde til, at det gør. Måske er det forbundet med en selvmedicinering af en psykisk lidelse, du så af samme grund ikke får nogen hjælp til, fordi behandlingssystemet har svært ved at rumme dig, hvis du drikker eller tager stoffer. Og det er skræmmende uoverskueligt for dig at skulle lade være.

Det kan være et misbrug, som har ført til at forbindelsen med dine nærmeste er gået i stykker, at du har mistet dit job, og i sidste ende din bolig. Og hver gang misbruget har kostet dig noget, kan det blive en tand sværere, at få taget hånd om det.

Det kan være sammenhængen af det hele, der har betydet, at du er kommet på en kontanthjælp, så du ikke længere har råd til at bo, hvor du gør, og ikke har overskud til at finde et sted, du har råd til at betale for.

Hjemløshed er en dybt stressende situation at være i - og ikke mindst af dén grund kan den være svær at ændre. Der er uforudsigelighed på alle niveauer, og det er en kraftanstrengelse at klare sig igennem dagen i dag. Som én sagde det engang: fødderne er allerede på vej videre, inden man når at sætte sig ned.

Og som en anden sagde: Privatliv er en sjælden gæst i den hjemløses hus. Der er altid nogen og noget, du må forholde sig til. Andre som måske har svært ved at huske, at den, der ikke har sin egen dør at lukke, også har brug for privatliv og ro.

Hjemløs i egen bolig

Egentlig skulle der tændes langt flere lys end de 253 i Aalborg og de 6431 på landsplan. Vi ved bare ikke, hvor mange. Hjemløshed er ikke alene et spørgsmål om at mangle tag over hovedet og sin egen dør at lukke. Du kan også være hjemløs med egen bolig. Den livssituation har fået betegnelsen ’funktionelt hjemløs’ i forhold til ’reelt hjemløs’.

Men det kan være realiteten for den, der – måske efter en periode i reel hjemløshed – har fået en egen bolig. Og ikke kan holde ud til at være i den. Måske fordi den ensomhed, der også er ens virkelighed, bliver meget tydelig, når døren er lukket, og ingen banker på. Der er pludselig alt for meget privatliv. For den bolig, man har råd til, ligger langt fra byens centrum, hvor vennerne og fællesskabet er. Og så løser man det måske ved at tage en daglig gåtur ind til byens centrum, fordi der er for langt for vennerne på bænken at gå den anden vej.

Måske er man ikke en del af noget fællesskab, og kan bedst holde sin dag og (måske især) nat ud ved at gå rundt i byen, søge byens væresteder, bruge længst mulig tid udenfor den lejlighed eller det værelse, man ikke er tryg eller hjemme i.

Måske er ens bolig er direkte skræmmende. Fordi man oplever, at nogen lytter gennem stikkontakten eller der kommer farlige ting ud af vandhanen, eller man er i risiko for at forsvinde ud gennem afløbet, hvis man tager et bad. Psykisk lidelse kan være svær at bo sammen med. Så er det tryggere at søge ud, hvor byens lyde og andre menneskers ord kan overdøve stemmerne i ens hoved.

Sammen med byens andre væresteder og i samarbejde med kommunens bo – og gadeteam forsøger vi i Kirkens Korshær at tilbyde tryghed og lidt fodfæste, tag over hovedet og mulighed for at få dækket de grundlæggende behov for mad, tøj og hvile. Mulighed for fællesskab i det omfang, man selv ønsker eller magter det. Hvad enten man er reelt eller funktionelt hjemløs. Eller måske i risiko for at blive det. Vi vil gerne tilbyde omsorg, nærvær og respekt.

Og vi vil gerne være med til at gøre opmærksom på at de findes. Mennesker, som ikke har noget sted, de kan kalde hjem.

Derfor tænder vi lys ved Vor Frue kirke mandag 11. november klokken 19. Vil du være med? Du er velkommen!

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.