DEBAT Natur

Hvor er den store folkelige opbakning til naturnationalpark?

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Ulf Nielsen,Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev, broendum.naturox@gmail.com

NATURNATIONALPARK:Naturnationalpark og nedlukning af minkerhvervet. Hvad har de to ting til fælles? Fiasko for skatteydernes penge, grundet uvidende politikere og embedsmænds vi-alene-vide-mentalitet og fravalg af fagekspertise/praktisk begavede med mange års erfaring, og for egne midler.

Minkerhvervet er jo nedlagt grundet tvivlsomme beslutninger og med en regning på ca. 19 mia. til skatteyderne og store mistede eksportindtægter fremover.

Naturnationalparker med vintergræsning og uden vinterfodring, statsanerkendt dyrevanrøgt med ekstreme fortalere som Rune Engelbreth Larsen, historiker uden forstand på hverken dyr eller natur. Han har skrevet bøger og omtaler sig selv som opfinder af naturnationalparker.

Rune Engelbreth Larsen m.fl. har tilsyneladende overbevist den rødgrønne regering og landets kommuner til at bruge 888 millioner i etableringsomkostninger til 15 naturnationalparker med rewilding for at gavne biodiversiteten. Ingen vinterfodring, dispensation fra dyreværnsloven med hensyn til tilsyn m.v. Deres teorier modsiges kraftigt af andre videnskabsfolk.

I brev til miljøministerem (1.10.) skriver borgmester Mogens Christen Gade og formand for teknik- og miljøudvalget, Jens Christian Golding, tak for konstruktivt møde (2.6.), og inviterer ministeren til at besigtige området for fremtidig proces frem mod udpegning af Naturnationalpark Han Herred. De skriver, at der er stor lokal opbakning til projektet både fra kommunalbestyrelsen og befolkningen til mulighed for minimum 3000 ha stor naturnationalpark under hegn, med start i den statsejede Tranum Klitplantage.

Samme positive vendinger fremgår af brev fra kommunen til miljøministeriet (5.10.), hvor man fremfører områdets mange kvaliteter.

Da de ovennævnte tiltag er sket, uden at jeg har bemærket det i pressen eller i form af infomøder, spurgte jeg vedkommende, der havde skrevet brevet (5.10.) om, hvornår der var orienteret om evt. naturnationalpark-planerne. Svaret var, at der havde været indbudt to interesseorganisationer til orientering om projektet.

Dækker de to interesseorganisationers mening over begrebet stor folkelig opbakning til projektet? Kommunen gør også ministeren opmærksom på, at man fra 2021 og årene frem har afsat midler på det kommunale budget og er dermed også klar med nødvendig opbakning.

Er det hidtidige forløb af tilgangen til at etablere naturnationalpark i Han Herred en demokratisk og folkelig proces?

Stor respekt for Thy Nationalpark med succes med markedsføring af sig uden tåbelige,. store indhegninger til store græssere samt ophør af både landbrugsdrift, jagt og skovbrug, som jo bliver nedlagt, hvor der kommer naturnationalparker.

På hjemmesiden gylle.dk kan man læse flere interessante ting om naturnationalparker. Eksempelvis har både formanden for DN i Gribskov og Helsingør samt en forstkandidat i Gribskov vendt sig mod projektet, siden det er gået op for dem, hvilke ulemper indhegning af området betyder for alle brugere af Gribskov. Planlagt naturnationalpark ved Aarhus er sat på standby efter voldsomme protester fra nuværende brugere.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden