DEBAT Job og arbejde

Klyngecenter skal til Nordjylland

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Jan Gregersen, formand, Dansk Metal Aalborg, Hadsundvej 184, 9000 Aalborg og Rasmus Haugaard, formand, Erhverv Norddanmark, Nyhavnsgade 2, 9000 Aalborg

MARITIMT:For 14 dage siden erfarede vi, at Nordjylland var i alvorlig risiko for at blive helt forbigået ved placeringen af de fremtidige erhvervsklynger – det vil sige den del af det nye erhvervsfremmesystem, der skal styrke innovationskraften i særligt små og mellemstore danske virksomheder.

Det gav anledning til en opfordring til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og erhvervsminister Simon Kollerup om at sikre en anden og rimelig fordeling, så hele landet dækkes ind.

Det har de to ministre imødekommet, og stoppet den igangværende proces således at der sikres en fair og ordentlig fordeling på grundlag af en åben dialog herom.

Det er Dansk Metal og Erhverv Norddanmarks klare anbefaling, at den Nordjyske region går efter at blive hovedkvarter for det kommende klyngecenter for maritime erhverv og logistik. Og vi opfordrer kraftigt alle kommunale og private aktører til at samarbejde herom.

Nordjylland har en række dominerende styrkepositioner indenfor det blå, det maritime og logistik:

- Det Blå Nordjylland består af cirka 400 virksomheder med 15.000 beskæftigede fordelt på alle 11 kommuner

- Nordjyske MARCOD er den af de nuværende klyngeorganisationer, der har flest medlemmer inden for det maritime område

- Der er i denne landsdel en stor repræsentation af små og mellemstore producenter af maritimt udstyr, ligesom vi har udviklings- og teknologitunge produktionsvirksomheder og maritime virksomheder styret af en global grøn miljødagsorden

- Nordjylland har mange mindre virksomheder med stor ekspertise eller specialviden, der hjælper større og store virksomheder i deres udvikling

- Nordjylland har hovedparten af landets fiskeri og end dertil knyttet omfattende forædlingsindustri

- Vi huser Danmarks største nybygnings- og reparationsværfter; alle i vækst

- Samtlige regionens fem erhvervshavne er i vækst

Desforuden er havnene i Hirtshals og Aalborg helt fremme med løsninger indenfor multimodale transporter, hvor gods flyttes på skib, togbane og vej.

Og Port of Aalborg har i lang tid huset landets førende triple helix organisation indenfor logistik i form af Center for Logistik og Samarbejde.

Hos Dansk Metal og Erhverv Norddanmark er vi glade for, at uddannelses- og forskningsministeren har kaldt til orden og lagt op til en løsning, der sikrer en balanceret og fair fordeling af klyngecentrene – til gavn for hele landet.

Fordi vores region om nogen er blå og maritim, ser vi Nordjylland som det oplagte valg, når det gælder hjemstedet for det fremtidige maritime klyngecenter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.