Læserbrev: Masterne på Salgjerhøj er en hån

Læserbrevsskribenter raser over beslutning om at opstille sendemast på Salgjerhøj

Bakkelandskaberne på Nordmors bliver ifølge læserbrevsskribenterne ikke værdsat af udvalget for teknik og miljø. Privatfoto

Bakkelandskaberne på Nordmors bliver ifølge læserbrevsskribenterne ikke værdsat af udvalget for teknik og miljø. Privatfoto

Af Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen

MORS:Det var noget at et chok onsdag 2. marts at læse i Nordjyske, hvorledes udvalgsformanden for Teknik og Miljø i Morsø Kommune tager de store ord i munden med: Alt indenfor landbrug, gartneri og fiskeri og den genre er fritaget for de bestemmelser, der er for bevaringsværdige områder. Der er ingen ændringer. Det står direkte beskrevet i loven.

Vi mente egentlig, at en kommunes vigtigste opgave var at varetage borgernes tarv og trivsel, og at den naturligvis skal følge de rammer, der er sat for, hvordan Danmark udvikler sig. Planloven f.eks. indeholder, som den beskriver ” Fire væsentlige nationale interesser, som alle kommuner skal overholde”. Heri står ret tydeligt, at nybyggeri ikke må være i strid med såvel ” Miljø- og Naturbeskyttelse” som ”Kulturarv og landskaber”.

For os er det uforståeligt, at Morsø Kommunes udvalg for Teknik og Miljø har givet to tilladelser til opstillinger af master; en placering direkte på og en anden i tæt tilknytning til den legendariske og fredede Salgjerhøj, tilladelser som er i klar modstrid med den overnævnte lovgivning. For os at se er det en hån mod ånden i gældende lov for området, at udvalget for Teknik og Miljø enstemmigt har konfirmeret tilladelsen til at opsætte to master i netop dette vores enestående fredede landskab, som er uden lige og ikke findes nogen andre steder i denne vor verden.

På trods af de mange protester og efter at fredningsmyndigheder afviste masten i første omgang, stiller vi os noget undrende over at se en endelig tilladelse til at opstille en 17 meter høj sendemast for Radio Limfjord lige netop der, når der findes andre brugbare muligheder. Det virker som en hån at trodse den aftale, der i 1966 blev indgået om fredning af Hanklit og Salgjerhøj, og som entydigt siger, at alt byggeri, herunder også ”Master og Skrammel”, ikke må etableres.

Skrammel er der desværre allerede på toppen, det gamle og siden 2001 forældede luftmeldetårn, som blev opstillet af nationale sikkerhedshensyn. Det burde have været fjernet samtidig med, at man for få år siden forskønnede området og fældede en del af de slørende graner. Siden har det imidlertid stået der på toppen i al sin gru til offentligt skue. At tårnet ikke blev fjernet må skyldes, at det offentlige har givet Radio Limfjord tilladelse til at stille sin sender op ad den. Det er de naturligvis glade for, men at stille en mast op i stedet er et nyt brud på loven. Væk med skramlet – vi vil ikke have en mast der på vores nationale seværdighed mellem de to fredede gravhøje, Salgjerhøj og tilstødende unavngivne rundhøj.

Så vi kan ikke andet end opfordre vores folkevalgte til at sige til Radio Limfjord: ”Når man ikke kan få det man elsker, må man elske det man får”.

Kan I ikke se hvor pinligt det vil være at have gæster på besøg og gerne vil fremvise vores legendariske naturperle med den helt fantastiske udsigt over det storladne limfjordsområde. Og når man så går op ad vejen, er Radio Limfjords mast det første der ses stå der mellem de to gravhøje. Lidt dumt at skulle forklare, at det er den folkekære Radio Limfjord på Mors, der forringer oplevelsen af bakkedraget, fordi de vedvarende fastholder at gennemtvinge de mest optimale sendemuligheder.

Mere pinligt bliver det så, når besøgende vender sig for at nyde udsigten mod vest - så står der gud hjælpe os en mast mere. Der 250 meter væk lige i vintersolnedgangen, har et nyvalgt teknik- og miljøudvalg været presset til på første møde at give tilladelse til at opstille en 42 meter høj mobilmast, der rager op over bakkekammens profil, så den kan ses fra de fleste steder, sydfra og i bakkelandskaberne på Nordmors og i Thy. Presset ind med fundamentet lige på kanten af fredningslinjen i en kile, der uheldigvis strækker sig ind i det fredede område.

Det er da et malplaceret og utilstedeligt, for ikke at sige et ’noller’ sted at stille en mobilmast. En sådan placering lader hånt om alle de gode frivillige kræfter, der vedholdende arbejder for at promovere øen og dens renommé. Kunne man da ikke have fundet en placering, der ikke ville skade i samme grad? Og i det hele taget, hvorfor tage den beslutning, når man allerede har givet tilladelse til opstilling af to andre mobilmaster i nærområdet?

Skulle man så ikke lige have klappet hesten og undersøgt, om de omkringliggende master, herunder de mange i Thisted Kommune, i fællesskab kunne give rigelig mobildækning for de fleste, så vi alene af den grund kan undgå denne stride masteplacering i det smukke og helt unikke bakkeparti på det nordlige Mors.

Da vi for få år siden arbejdede med projektet ” Fremtidens landskaber på Nordmors”, søgte vi at styrke oplevelsen af vores enestående bakkelandsskaber fra Sundby i vest til Dråby Vig i øst for at sikre området mod forringende indgreb i landskabet. For disse vores kyststrækninger rundt om hele øen er vores arvesølv, og vi der elsker denne smukke ø skal tage vare på de langsigtede gyldne muligheder, som netop disse områder skaber for en bæredygtig fremtid.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.