debat

Regeringen tvinger hele minkbranchen i knæ

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Karsten Lauritzen,folketingsmedlem (V), gruppeformand, Folketinget, Christiansborg, 1240 København K karsten.lauritzen@ft.dk,og Erling Bonnesen,folketingsmedlem (V)

MINKAVL:Covid-19 har trods faldende smittetal stadig et solidt greb om Danmark. Især i Nordjylland - men også i mange andre steder i Danmark - er man hårdt ramt af pandemiens følger, hvor der i disse dage aflives et enormt antal mink, og mange familier mister deres livsværk og levebrød. Det skaber helt forståeligt stor frustration.

Førsteprioriteten må være danskernes sundhed, og vi skal tage alle de initiativer, der er nødvendige for at sikre, at pandemien slipper sit tag i Danmark. Men der skal være proportionalitet i det, der besluttes.

Og det betyder ikke, at man blindt kan ødelægge en hel branche uden at tænke på de økonomiske og menneskelige følger. Regeringens håndtering af smitten på de danske minkfarme er dybt kritisabel og kan ende med et stort tab af virksomheder og arbejdspladser.

Regeringen er i øjeblikket i gang med en større aflivning på danske minkfarme, der er ramt af smitte. Det kan være klogt og godt, fordi det skal bremse den omfattende smitte, vi har set på farmene. Men når vi samtidig kan se, at det sker med utilstrækkelig kompensation, er det under al kritik.

Det handler om dansk erhvervsliv, arbejdspladser og milliardeksport. Når der ikke gives den nødvendige kompensation til både minkavlerne og følgeerhvervene, risikerer vi, at branchen aldrig får mulighed for at rejse sig igen.

Derudover viser et notat fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut, at beslutningen om, hvilke minkfarme der er i risikozonen og dermed skal have aflivet deres besætning, er behæftet med stor usikkerhed. Her mangler vi klare svar fra regeringen.

Det er ingen hemmelighed, at flere partier ønsker branchen lukket i Danmark. Venstre mener, det er utidigt, at disse partier udnytter den nuværende krisesituation til at fremme deres dagsorden.

Vi glædes dog over, at Socialdemokratiet ikke deler venstrefløjens ønske om at lukke branchen i Danmark, men vi frygter, at det alligevel vil ske på fødevareminister Mogens Jensens vagt, hvis den nuværende strategi fortsætter.

Vi opfordrer derfor regeringen til at indkalde til forhandlinger, så minkbranchen med masser af arbejdspladser og milliardeksport kan overleve.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.