Vi har ikke behov for mere digitalisering

Af Henrik Scharfe og Keld Arenholt Christensen, hhv. CEO og Senior Strateg, Fonden Autonomous, Torvet 1, 9640 Farsø, og C.A. Olesens Gade 4, 9000 Aalborg

FREMTID:I årtier har vi fulgt en meget succesfuld strategi med staten i spidsen: Digitalisering var vejen frem mod en robust samfundsudvikling, en forskelsgivende økonomi og gode arbejds- og levevilkår for os alle. Den udvikling har været virkelig succesfuld fordi statens digitaliseringsstrategi gennem et par årtier var et lysende fyrtårn, som har skabt kæmpe fordele for både den offentlig og den private sektor. Jo, der har været problemer undervejs, og nogle af dem har vi stadig, men i store træk har strategien været et mesterværk – og den er lykkedes.

Men nu har vi et problem: Vi har i Nordjylland (og i resten af landet for den sags skyld) akut brug for en ny strategi og en ny vision.

Og den vision skal ikke bygge på en gammeldags tanke om digitalisering og automatisering, men skal i stedet udnytte den gennemgribende transformationskraft, der ligger i modne digitale teknologier. Når vi skriver, at det er akut, er det fordi:

- Danmark er verdensførende i digitalisering, men meget dårligt til at omsætte den digitale kapital til nye produkter og service, job og velstand.

Virkeligheden er, at vi aldrig har opnået et digitalt momentum for digital innovation, som mange lande har, vi normalt sammenligner os selv med.

- International handel med data udgør i dag på verdensplan en værdi, der langt overstiger verdenshandlen med fysiske produkter. Men dansk eksport er domineret af handel med fysiske varer. Det betyder, at vi er langt bagud i forhold til de data-økonomier, der kommer til at definere fremtidens internationale handel.

- Vores udviklingsstrategier og programmer fokuserer i alt det væsentlige på et gammeldags digitaliserings tanke-set. Det betyder, at vi udvikler store blinde pletter for den globale udvikling.

- De danske virksomheders investeringsprofiler står – jvf. Forstå Dansk Eksport, 14.01.19, Dansk Industri - i rystende kontrast til det globale billede, som kraftigt accelererer mod transformationsteknologier.

Vi møder rigtigt mange dygtige mennesker i nordjyske virksomheder, der stadigvæk tror, at med lidt mere digitalisering går det hele nok. Det passer ikke længere. Og endnu værre: den tanke betyder, at man slet ikke kan se de egentlige trusler mod både virksomhedernes og landets økonomi.

Selv om vi i Nordjylland halter bagud i forhold til de øvrige regioner på digitaliseringsgraden, så er det bagateller ift. det internationale billede af digitaliseringsgraden, hvor Nordjylland ligger højere end mange af de lande vi normalvis sammenligner os med.

Men vi udnytter ikke de digitale muligheder, som andre lande gør.

Det betyder, at vi går glip af givtige forretningsmuligheder, som kan hentes på data området.

Det betyder også at vi bliver mindre og mindre interessant som samarbejdspartner eller leverandør for udenlandske virksomheder – vores konkurrencekraft reduceres i takt med at data – internationalt - vinder mere og mere indpas, som der hvor man tjener sine penge.

Hvorfor halter vi bagud?

Vi høster fra tid til anden mange roser – senest på DI’s årsmøde, hvor statsministeren roste de danske virksomheder for den høje digitaliseringsgrad.

Ligeledes er vi blandt et af verdens mest digitaliserede lande. Men det har også gjort, at vi har siddet på hænderne i alt for lang tid og alt for få af vores nordjyske virksomheder er kommet ud af starthullerne i forhold til at få igangsat en digital transformation af virksomheden og udviklet en fremtidsholdbar forretningsmodel.

Vi har ikke behov for mere digitalisering!

Vi har behov for at hele det danske erhvervsfremmesystem med Erhvervsfremmebestyrelsen i spidsen sætter fokus på at fremme digital transformation i vores virksomheder.

Man skal naturligvis ikke glemme digitaliseringen og automatiseringen, men det er bare ikke her det strategiske erhvervsudviklingsfokus skal ligges.

Vi har brug for at enten Region Nordjylland, Business Region Nordjylland eller Erhvervshus Nordjylland går ind og definere en digital vision for Nordjylland.

Det er en katastrofal fejl og en kæmpe risiko på sigt for vores lokale og regionale virksomheder, at vi ikke har en sådan ledestjerne til at vise vejen for digital udvikling og innovation i vores region.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
40.000 kunder uden strøm - beboere hørte stort brag
Luk