DEBAT Kultur

Vigtigt at bevare Vendelbohus i Hjørring

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Finn Bredahl Jørgensen, formand, Kulturforeningen Vendelbohus, Rosenvænget 14, Klokkerholm, 9320 Hjallerup, finnbj47@gmail.com

KULTURHUS:At Vendelbohus er i krise har der flere gange været omtalt her i avisen. Men det betyder så til gengæld, at alle kræfter må sættes ind for at bevare og støtte fortsættelsen af Vendelbohus, som det kultur- og forsamlingshus, det har været gennem generationer.

Heldigvis er bestyrelsen for den nu selvejende institution optimistiske, trods corona-restriktionerne har lagt de fleste arrangementer ned.

De mange aflyste koncerter, forestillinger og andre arrangementer har betydet en væsentlig nedgang i indtægterne – husets drift er komplet afhængig af lejeindtægter fra lokalerne.

Den svage økonomi har desværre betyder afskedigelser blandt personalet, hvoraf særlig en person har været i huset over 30 år, men positivt har det dog været, at der er kommet et restauratørpar til forpagtning af restauranten, og at de har kunnet starte op i denne vanskelige tid, er beundringsværdigt, og rigtig godt for huset.

Husets historie går langt tilbage, selv om det nuværende hus kun rummer selve teatersalen fra det oprindelige Hotel du Nord.

Teatersalen er den originale fra 1907, og er en af få teatersalen i provinsen, der kan føre sin historie så langt tilbage.

Da det nuværende Vendelbohus blev opført efter branden i 1957, var det igen med teatersal, restaurant og mange lokaler til foreninger.

Vi må ikke glemme, at bygningen og driften alene skyldes indsatsen fra Hjørring Håndværker- og Borgerforenings side.

Netop foreninger har været med at holde huset økonomisk kørende.

Fra 1996 til 2018 er det Hjørring Kommune, der har ejet og drevet huset, hvor mange forskellige foreninger brugte huset med kommunale lokaletilskud.

Efter at kommunen ikke længere ønskede at drive huset, overgik det til en selvejende institution, dog således at bygningerne stadig ejes af Hjørring Kommune.

Nu hvor kommunen har valgt ikke længere at give tilskud til lokaleleje, men tilbyder/henviser foreningerne til lokaler i andre af kommunens bygninger.

Det skaber naturligvis helt fra starten en svag økonomi for husets drift, kun få lokaler er i dag udlejet fast, heriblandt heldigvis restauranten, som igen er bortforpagtet, hvilket den ikke har været siden 2008.

Der er heldigvis stadig gode kræfter, der fortsat arbejder for bevarelsen af Vendelbohus, hvis vigtighed for lokalsamfundet er uomtvisteligt. Men det er nødvendigt, at alle kræfter sættes ind for at sikre dette.

Hvordan gør man så det?

Først og fremmest ved at støtte de arrangementer, der kommer efter nedlukningen.

Dernæst at såvel private, firmaer, erhverv og foreninger bruger huset – lejer lokalerne til diverse arrangementer, fester m.m.

og husk, at der kan leveres mad direkte i huset.

Det er dog ikke mindst vigtigt, at politikerne påvirkes til at gennemføre en driftsstøtte, og kommunen igen giver foreninger økonomisk mulighed for at benytte huset.

Vi skal alle være med til at arbejdet for bevarelsen af Vendelbohus.

Godt nytår.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.