100.000 rotter dræbt uden gift

Ny fælde særdeles effektiv mod rotter i kloakkerne viser nye tal

Arkivfoto <i>Scanpix Denmark</i>

Arkivfoto Scanpix Denmark

SJÆLLAND:Landets rotter lever livet farligt, og oven i slipper den danske natur for kilovis af gift.

I de seneste par år har kommunerne sat nye typer af rottefælder op i landets kloaknet, der dræber rotten med spyd i det sekund den passerer en lille fotocelle i kloaknettet.

Det har alene i Region Sjællands betydet, at 32.000 rotter er blevet dræbt helt uden gift siden de første kommuner begyndte at eksperimentere med maskinen for et par år siden.

Det fortæller DR Sjælland.

På landsplan har maskinen ombragt op mod 122.000 rotter.

Skærer ned på rottegift

I Sorø har man siden november sidste år har haft de nye typer af rottefælder installeret flere steder i kloaknettet.

- Og siden da har vi slået over 9.000 rotter ihjel, fortæller direktør i Sorø Forsyning, Anders Johansen til DR Sjælland.

Kommunen startede med at købe 50 styk af fælderne, men har siden købt flere, så de i dag er oppe på 116 rottefælder.

- Meldingen fra kommunens rottefænger er, at han kan skære 20-25 procent i kommunens brug af rottegift. Så på den måde virker de meget effektivt, siger Anders Johansen.

Renoveret kloaknet

Rådgivende Biolog Jens Lodal har som tidligere medarbejder på Statens Skadedyrslaboratorium været med til udviklingsarbejdet af fælderne.

- Mit bud er, at de på sigt helt kan erstatte brugen af gift i kloaknettet, hvilket er godt, da giften kan ende i vandløb og i havet.

Jens Lodal vurderer samtidig, at det måske endda vil være muligt at gøre indhug i den samlede danske rottebestand, hvis kommunen samtidig får renoveret deres gamle kloaknet.

Både i Køge og Ringsted har maskinen været særdeles aktiv!

Film af drabet

I Køge har maskinen indtil videre dræbt 13.000 rotter og i Ringsted lidt over 7.000 rotter.

De forholdsvis nøjagtige tal på rottedrab skyldes i øvrigt, at maskinen både kan sende mail og sms, når den har taget livet af en rotte. På de dyreste modeller tages der endog en film af drabet, hver gang en rotte lader livet.

- Tidligere, når vi satte en gammeldags rottespærrer op, måtte vi ned og se om der var rotteafføring i nærheden, for at anslå om der havde været rotter. Det smarte ved den nye maskine er, at den både har tilknyttet en sms og et kamera, siger rådgivende biolog Jens Lodal til DR Sjælland.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.