100 frivillige er klar til landsstævne

Mange frivillige fra hele Nordjylland skal tage imod 1000 glade spillemænd og folkedansere i midten af juli

En stor del af de cirka 100 frivillige, der har forberedt landsstævnet og snart står klar til at modtage dansere og spillemænd. Privatfoto

En stor del af de cirka 100 frivillige, der har forberedt landsstævnet og snart står klar til at modtage dansere og spillemænd. Privatfoto

FREDERIKSHAVN:Årets begivenhed for folkedansere og spillemænd er Landforeningen Danske Folkedansere og Danske Folkedanseres Spillemandskreds’ landsstævne.

I år holdes det i Frederikshavn, og forberedelserne går nu ind i slutfasen.

De sidste aftaler er på plads, og hjælpernes opgaver er fordelt. Nu gælder det om at få de mange praktiske opgaver, der venter, udført før og under stævnet.

På Knivholt

Og landsstævnet skal som noget ganske nyt foregå på en gammel herregård fra 1300-tallet. Fladstrand Spillemændene og Frederikshavn Folkedansere har peget på Knivholt Hovedgård som stedet for en uges dans og musik.

I ugen fra 14. til 19. juli kommer cirka 1000 forventningsfulde dansere og spillemænd til byen, og de er selvfølgelig spændte på, hvad det nye sted indebærer. Kan man danse i en gammel lade, hvor man ellers plejer at få tilbudt en sportshal? Fungerer bad og toilet?

- Vi som arrangører er heldigvis kun spændte, ikke nervøse, da vi har entreret med det allerbedste, der kan opdrives, siger Per Naldal, der er formand for stævnets PR-udvalg.

Dans i laden

Der er meget, som skal tænkes igennem, før tingene kan lade sig gøre på bedste vis.

- Vi får til gengæld atmosfære og stemning, store dejlige lokaler, muligheder som udstilling i en hestestald og meget mere. Der bliver stor fællesspisning på gårdspladsen med helstegt gris, og hver dag tilbydes ”Tørrede Jyder” til frokost.

- Ting, som falder helt naturlig på sådant et sted, og samtidig er en del af den nordjyske kultur, tilføjer Per Naldal.

Selve dansen og musikken har som oprindelse deres plads i disse omgivelser. Idet begge dele er overleveringer fra gammel tid. I ”gamle dage” var dans i laden til gode spillemænd, om ikke hverdagskost, så dog noget, der forekom jævnligt.

Hvem ved, om der bliver genskabt en tradition?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Spøgelsesbilist hamrer ind i modkørende på E45
Luk