19 kirker i Thy er sat under ministerlup

Kirker i sogne med under 200 medlemmer af folkekirken er truet af lukning

Hassing Sogn i Midtthy er det af de ”truede” sogne i Thisted Kommune, som har flest folkekirkemedlemmer, nemlig lige de 200, der er sat som en vurderingsgrænse. Arkivfoto: Klaus Madsen

Hassing Sogn i Midtthy er det af de ”truede” sogne i Thisted Kommune, som har flest folkekirkemedlemmer, nemlig lige de 200, der er sat som en vurderingsgrænse. Arkivfoto: Klaus Madsen

THY-HANNÆS:Efter at kulturminister Marianne Jelved (R) har besluttet at lukke seks kirker i København - ud af de 14, Københavns biskop havde foreslået - er turen kommet til at kigge på resten af landet, og i Thy er 19 kirker i ministeriets søgelys.

Kirkeminister Manu Sareen (R) melder ud, at han vil indkalde folketingspartiernes kirkeordførere for at nå frem til gennemsigtige og klare regler for, hvordan en kirke kan lukkes.

- Jeg kan ikke komme med et præcist tal på, hvor mange kirker der skal tages helt eller delvist ud af drift. Men jeg vil tro, at det er relevant at vurdere i hvert fald 200 kirker, siger Manu Sareen i en pressemeddelelse

Videre hedder det i ministerens pressemeddelelse:

”Et eksempel på det skæve forhold mellem befolkningssammensætning og antallet af kirker er, at der i dag er 200 sogne med under 200 medlemmer af folkekirken. De pågældende sogne har hver en kirke.”

Og videre: ”Omkostningerne ved at drive de helt små sogne er to-tre gange højere end ved at drive et ”normalt sogn” på mellem 1000 til 8000 medlemmer. Tilmed viser den demografiske udvikling, at mange små sogne i fremtiden vil blive endnu mindre.”

Der i dag er 200 sogne med under 200 medlemmer af folkekirken. De pågældende sogne har hver en kirke. I Thisted Kommune er der tale om 19 sogne - og altså 19 sognekirker, som nu kommer under kirkeministeriel sparelup:

I Sydthy Provsti er der 11 sogne med under 200 medlemmer af folkekirken, nemlig Gettrup, Grurup, Harring, Hassing, Helligsø, Hørsted, Lodbjerg, Nørhå, Stenbjerg, Visby og Ørum.

I Thisted Provsti er der tilsvarende otte sogne med under 200 medlemmer af folkekirken, nemlig Hjardemål, Jannerup, Kallerup, Kåstrup, Thorsted, Vester Vandet, Vigsø, og Øster Vandet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden