80 år med idræt

Stor udvikling gennem de 80 år i Thorup

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THORUP:Forleden holdt Thorup Idrætsforening sin (efterhånden) traditionelle Thorup Cup. I år var det noget særligt, idet man samtidigt kunne fejre, at Thorup Idrætsforening har eksisteret og virket i 80 år.

Starten på TIF

Som man kan regne ud, så blev Thorup Idrætsforening oprettet i 1936. 4. november samledes 19 unge mennesker, lavede love og valgte den første bestyrelse. Netop i den første del af 1900-tallet opstod Thorup som landsby med købmand, brugs, smed, bager, slagter, mejeri og skole. Det var i første omgang på grund af gymnastikken, at den nye idrætsforening blev oprettet. Foreningens første formand, Elman Krogshave, var nemlig meget gymnastikinteresseret.

Fodbold, håndbold og andet

Efterhånden kom såvel fodbold som håndbold med. Man havde ikke egen fodboldbane, men lejede sig ind hos en landmand. Det var i sommerhalvåret, at der var gang i håndbold for damer og fodbold for herrer, og dertil kom fester, sammenkomster og udflugter. Senere kom dilettant og sportsrevyer til.

Forløberen

Thorup havde i 1952 et hold voksenfodbold i JBU’s B-række. Det blev også til et juniorhold og et drengehold, og i håndbold var der et damehold og et pigehold. Hvert år afholdt idrætsforeningen en søndag med idrætsstævne. Faktisk hele egnens befolkning mødte op. Der var forskellige boder bl.a. med skydetelt og så selvfølgelig boldspil. Det må vist være forløberen for Thorup Cup, som er nævnt ovenfor.

Det store år

Førsteholdet i fodbold for herrer var flere gange i løbet af 1960’erne og 1970’erne oppe i serie 4 i skarp konkurrence med arvefjenden Dronninglund. 1980 bliver husket i Thorup som "Det Store År", hvor både serie 5-holdet og serie 6-holdet rykkede op. De to hold havde ganske vist en stamme af gamle Thorup-drenge, men der var kommet ret mange nye til udefra. Det er i endnu højere grad tilfældet i dag.

Serie 3

I en periode i 1980’erne og 1990’erne holdt Thorup sig sandelig i serie 4, og som det foreløbige højdepunkt var oprykningen til serie 3 i 1992. I dag har Thorup et hold i serie 5 og et hold i serie 6. For fire år siden spillede et damehold i håndbold i Jyllandsserien.

Svend Åge Nielsen

Alt dette kunne selvfølgelig ikke fungere uden engagerede ildsjæle. Dem har der været adskillige af i foreningens historie, men her skal blot nævnes Svend Åge Nielsen, som sammen med sin kone, Gerda, var et samlingspunkt for de unge. Svend Åge var selv aktiv fodboldspiller og gymnast, da idrætsforeningen blev dannet. Senere var han formand i syv år samt træner for pigerne i håndbold.

Lasse Simonsen

En anden, som har lagt et stor arbejde i idrætsforeningen, er Lasse Simomsen. Han kom første gang i bestyrelsen i 1952 og sad der i alt 22 år - de sidste 16 år som formand. Derudover var han selv aktiv som fodboldspiller.

Nye omklædningsrum

I 1985 blev Thorup Skole nedlagt, og efter en kæmpeindsats lykkedes det at få lavet to nye omklædningsrum med bad og et helt nyt klublokale. Derved kom serviceniveauet op på lige fod med andre klubbers. Tidligere var det faktisk sådan, at begge hold klædte om sammen.

Mange kampe

Det er typisk for Thorup Idrætsforening, at spillerne bliver der i mange år. Det afspejles i det imponerende store antal kampe, som en del af spillerne gennem tiden har opnået. Klubrekorden i så henseende har Peter Stål Poulsen med 597 kampe, men også Jørgen Jensen (572 kampe), Torben Jørgensen (508 kampe), Anders Stål Poulsen (503 kampe), Bjarno Hvid Jensen (464 kampe) og Bendt Larsen (442 kampe) har været med i lang tid.

Fremtiden

At det ikke altid har været fremgang og succes gennem de mange år udtrykkes glimrende i det afsluttende afsnit i beskrivelsen af den 80-årige forening i Egnsbladet for Thorup Lokalhistoriske Arkiv: - Udviklingen går stærkt. Det er blevet svært at være lille i dag med dagens mange tilbud. Uden skole og uden ungdomsafdeling, og dermed også uden kommunal bevågenhed, er hvert år en kamp. Alligevel er det vigtigt for mangfoldigheden, at der er små klubber. Klubberne med deres egen mentalitet, hvor folk kan føle sig hjemme. Derfor vil Thorup Idrætsforening også i fremtiden kæmpe for at være en betydningsfuld brik i det store kulturelle kludetæppe.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.